«Циркон» невразливий? Що стало відомо про гіперзвукову ракету після перших ударів і чого чекати далі

Гіперзвукова ракета «Циркон», запущена з російського фрегата «Адмірал Горшков» під час випробувань у Білому морі, 7 жовтня 2020 року

Гіперзвуковий «убивця авіаносців», нібито невразливий для будь-яких систем протиповітряної оборони – так ще за рік до повномасштабного вторгнення в Україну російські пропагандисти вихвалялися ракетою «Циркон». Однак, після її застосування по Україні технічні характеристики зброї почали прояснюватись: виявилося, що вони не такі, як заявляє Кремль.

Наразі відомо про три випадки застосування «Цирконів» по території України: 30 грудня 2023 року по цивільній інфраструктурі Запоріжжя; 7 лютого та 25 березня 2024 року по цивільній інфраструктурі Києва. В усіх трьох випадках «невразливі» ракети збивали. Що відомо про «Циркон» після досліджень українських експертів?

Двигун від збитого над Києвом 25 березня Циркона

Що заявлялось агресором

Про льотно-конструкторські державні випробування ракети «Циркон» стало відомо у лютому 2016 року.

В середині квітня 2017 року російські ЗМІ повідомили, що швидкість ракети досягла 8 Махів (близько 9800 км/год); з якої платформи запускали ракету, тоді не сказали. Зараз РФ заявляє про швидкість у 9 Махів (більше 11 000 км/год).

Заявлена бойова маса у російських джерелах – 300-400 кг.

4 жовтня 2021 року «Циркон» запустили з борту атомного підводного човна, стверджують пропагандистські ЗМІ.

Станом на кінець 2021 року російські ЗМІ повідомляли про 12 успішних запусків: 10 з корабля, і 2 – з підводного човна.

Що відомо зараз

Основне призначення

Знищення морських і наземних цілей.

Гіперзвукова ракета «Циркон», запущена з російського фрегата «Адмірал Горшков» під час випробувань у Білому морі, 2019 рік

Бойова частина

Видання Defense Express наголошує на фальсифікації: бойова частина збитого над Києвом «Циркона» – майже втричі менша, усього 100-150 кг, з них вибухівки – лиш 40 кг. З таким потенціалом, зазначають у виданні, цій ракеті не під силу не те що потопити авіаносець (про що звідусіль лунало у пропагандистських ЗМІ), а й навіть есмінець чи фрегат.

Архітектура

Ракету побудували «на архітектурі 9М723 (одноступінчаста твердопаливна балістична ракета класу «Іскандер» ), в дечому вона схожа і з «Іскандером», і з «Кинджалом», стверджує Олександр Коваленко, оглядач групи «Інформаційний спротив».

Читайте також: Полюють на цінну техніку за 100 км від фронту: чому російські «Орлани» складно збити і що з цим робити

Гіперзвукова ракета «Циркон», запущена з російського фрегата «Адмірал Горшков» під час випробувань у Білому морі, 7 жовтня 2020 року

Платформа для запуску

Російські ЗМІ писали про пуски з кораблів та підводних човнів. З кораблів ракета стартує за допомогою Універсального корабельного стрільбового комплексу (УКСК) 3С14. З нього також вистрілюють «Онікси» та «Калібри», яким обстрілюють Україну.

Повідомляли, що «Циркони» сумісні і з береговими ракетними комплексами.

«Емпірично стало зрозуміло, що росіяни запускають ці ракети з Криму з наземних пускових установок. Питання: скільки у них є пускових установок для забезпечення масовості запуску», – розповів Радіо Свобода Іван Киричевський, експерт військового порталу Defense Express.

Особливості траєкторії

Російські військові експерти неодноразово відзначали здатність «Циркона» маневрувати у вертикальній та горизонтальній площинах. Це, мовляв, має ускладнити ураження системами ППО.

«Бойове завдання зазначена ракета не виконує. Характеристики «супер», «гіпер» – все це слова, а насправді до бойового застосування ракеті ще йти та йти. Вона летить не туди, куди треба, виконує не ту роботу, для якої пристосована», – сказав Суспільному Андрій Кульчицький, керівник лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз

Швидкість і малопомітність

Наразі російські джерела (наприклад, тут) заявляють про швидкість «Циркона» у 9 Махів (більше 11 000 км/год) та відстань ураження до 1000 км. На такій швидкості на висоті у 3о-40 км ракета, мовляв, летить у хмарі відкритої плазми (горить, ніби факел). А ця плазма нібито поглинає радіолокаційні промені, що робить «Циркон» непомітним для радарів ППО.

Проте, 25 березня над Києвом підрозділи протиповітряної оборони збили дві таких ракети. А одну з них уразив американський ЗРК Patriot, наголосив Андрій Кульчицький.

Після досліджень експерти називають діапазон швидкостей ракети від 2 до 7,5 Маха, на різних етапах польоту.

7 лютого ППО України збила «Циркон» на швидкості 2,5 тис км на годину (2 Маха), повідомив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.

Після обстрілу 25 березня, за даними Defense Express, було встановлено, що РФ гіперзвуковий прямотічний реактивний двигун рухає «Циркон» з постійною швидкістю 5,5 Маха (більше 6700 км/год.).

Таким чином, пише видання, «Циркон», на відміну від Х-47 «Кинжал» «все ж таки є гіперзвуковою ракетою, яка може підтримувати постійну гіперзвукову швидкість. А не лише короткочасно розганятися до неї за рахунок твердопаливного двигуна».

Під час пікірування для заходу на ціль йде розгін до 7,5 Маха (більше 9000 км/год), а згодом, ближче до землі, ракета уповільнення до 4,5 Маха (понад 5500 км/год).

Експертиза з'ясувала, що ракета оснащена двома двигунами – твердопаливним та рідинним.

Американські чіпи

У збитому «Цирконі» українські експерти знайшли імпортні комплектуючі.

«Два чіпа американських, – пояснив Настоящему времени Андрій Кульчицький. – Тобто, є ракета 2023 року, з переходом на 2024-й і застосування у 24-му. А елементна база знову уся імпортна».

Наразі «Циркони» – рідкісні ракети, у найкарщому випадку Росія виготовляє їх по одній на місяць, наголошує Олександр Коваленко.

«Ми зараз спостерігаємо процес випробувань «Цирконів» у реальних бойових умовах. Якщо росіяни будуть задоволені випробуваннями, можуть підвищити темпи виробництва», – застерігає експерт.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Битва за Донбас: головне 3 липня (оновлюється)