У Києві вшанували пам'ять жертв нацистських воєнних злочинів у Бабиному Яру

Головний рабин України Моше Реувен Азман під час церемонії вшанування жертв Бабиного Яру. Київ, 29 вересня 2022 року 
Російські сили вчиняють так само як нацисти – сказав Моше Реувен Асман в інтерв'ю Радіо Свобода

 

Протягом 29-30 вересня 1941 року у Бабиному Яру нацисти вбили 33 771 людину, переважно київських євреїв: цілими родинами...
Розстріли тривали декілька тижнів. Окрім євреїв у Бабиному Яру убивали ромів, військовополонених, українських націоналістів. Загалом, за різними даними, нацисти розстріляли майже 70 тисяч людей. 

Вшанування жертв нацистських воєнних злочинів у Бабиному Яру проходить в умовах нової війни. Вживаються відповідні заходи безпеки.

Росія, через 80 років після гітлерівської Німеччини, розпочала нову велику війну в Європі, і веде її проти України. Російська армія щодня вчиняє воєнні злочини на території країни, яка понесла колосальні втрати у війні із гітлерівським нацизмом.  

«Ніхто не очікував, що 81-і роковини ми будемо зустрічати під час другої війни, яку ми всі переживаємо. Те, що нацисти робили на цій землі 81 рік тому, роблять на цій землі росіяни. Ми бачили поховання в Ізюмі нещодавні, ми бачили розстріляних людей у Бучі і в Маріуполі», – наголосив під час заходу міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко

Надзвичайний і повноважний посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен (ліворуч) і  Надзвичайний і повноважний посол США Бріджит Брінк під час жалобної церемонії вшанування жертв нацистських розстрілів у Бабиному Яру у 1941 році.

Біля символічної синагоги «Місце для роздумів» у Бабиному Яру. 29 вересня 2022 року
«Ми повинні зробити все, що від нас залежить, для того, щоб захистити нашу землю та нашу незалежність, територіальну цілісність. І за це зараз платять найвищу ціну наші патріоти. Ми шануємо пам'ять безвинно загиблих, шануємо пам’ять Праведників, які, ризикуючи своїм життям, рятували тисячі людей. Ніколи не забудемо!», – наголосив Київський міський голова  Віталій  Кличко.

Біля символічної синагоги «Місце для роздумів» у Бабиному Яру у Києві відбулася спільна міжрелігійна молитва

У жалобній церемонії взяли  участь: головний рабин України Моше Раувен Азман, представники НІМЗ «Бабин Яр» та Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», очільник МКІП Олександр Ткаченко, мер Києва Віталій Кличко, депутати Верховної Ради та Київської міської ради, посли іноземних держав
 

Біля символічної синагоги у Бабиному Яру. 29 вересня 2022 року
Слово тримає головний рабин України Моше Реувен Асман 

Присутні запалали лампадки в пам’ять безвинно загиблих і на знак того, що воєнні злочини не мають терміну давності

Крім квітів, за давнім єврейським звичаєм, до Менори  клали також і камінці

Надзвичайний і повноважний посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен вшановує пам'ять жертв Бабиного Яру, схиливши голову перед Менорою.
 

«Кришталева стіна плачу» у Бабиному Яру. Київ, Україна

Інсталяція  «Дзеркальне поле» у Бабиному Яру. Київ, Україна