РФ закидає КАБами і готує «кліщі»: чи втримають ЗСУ Часів Яр?

РФ не полишає намірів просунутися вглиб української території

  • Війська РФ обходять Часів Яр з флангів – готують оточення?

Російська армія почала просування на північ і на південь від Часового Яру на Донеччині. І посилює тиск на позиції ЗСУ. У Збройних силах України ситуацію там називають «затишшям перед бурею».

Через постійні спроби російських військ прориватися як у самому місті, так і на околицях, ситуація навколо Часового Яру дедалі загострюється, кажуть фахівці. РФ не полишає намірів просунутися вглиб української території. Безперервні штурми українські бійці відбивають передусім з допомогою дронів, але наразі невідомо, скільки ще у ворога є солдатів для атак на позиції ЗСУ.

У ніч проти 14 жовтня проєкт DeepState повідомив про просування російської армії на північ і південь від Часового Яру Донецької області – зокрема, в районі Калинівки. Там агресор зміг перетнути канал «Сіверський Донець – Донбас», який захищав місто зі сходу. Також військові РФ просунулися трасою з Бахмута у бік південних околиць Часового Яру.

Окупанти скидають на Часів Яр до п'яти КАБів за раз, намагаються накопичитись у більші групи для штурмів позицій ЗСУ, заявив представник пресслужби 24-ої окремої механізованої бригади імені короля Данила Іван Петричак в ефірі телемарафону Єдині новини. Він каже, що ситуація критично складна вже упродовж останніх кількох тижнів. За його словами, відбуваються постійні стрілецькі бої ворога з українською піхотою.

Механізованих штурмів немає, але РФ б’є щодня з усього наявного озброєння і, окрім артилерії, РСЗВ, по лінії Сил оборони активно працює російська авіація.

  • Коригував вогонь РФ по Часовому Яру

СБУ затримала оператора БПЛА – він наводив російську артилерію на свою бригаду ЗСУ. Затриманому 22 роки, він був вояком однієї з бойових бригад ЗСУ, яка тримає оборону на Краматорському напрямку. За даними СБУ, у 2023 році контрактник був дистанційно завербований кадровим співробітником ФСБ, він «зливав» російському спецслужбісту локації свого підрозділу БпЛА, який займався коригуванням вогню по військах РФ, що атакували Часів Яр.

В українські спецслужбі вважають, що російські загарбники планували використати цю інформацію для ударів по позиціях українських дронщиків, які заважали російському прориву до міста.

До чого готується російська армія? Чому не атакує в лоб, а шукає слабкі місця?

Чи йдеться про оточення Часового Яру і взяття його в «кліщі» найближчим часом?

Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» о 9:01 на @Радіо Свобода:

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: наступ сил РФ досягне кульмінації «в найближчі місяці, якщо не тижні»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: СБУ заявила про затримання оператора БПЛА – він наводив російську артилерію на свою бригаду ЗСУ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Армія РФ бере в кліщі Часів Яр? Агресор продавив фланги