Маріуполь-Ростов: як РФ розбудовує «принципово важливу дорогу для своєї армії»

Днями російська влада оголосила про відкриття 10 км траси, що має зʼєднати окуповані території з РФ

«З'єднання історичних регіонів Росії» – так російська влада назвала частину траси, яка може поєднати окупований Маріуполь з російським Ростовом-на-Дону. Цю ділянку відкрили минулого тижня. Це 10 км траси від кордону з Ростовською областю до міста Новоазовськ, що на Донеччині. Там ведеться робота з розширення проїзної частини траси до чотирьох смуг. Таким чином Росія продовжує розбудовувати сухопутний коридор до Криму.

Які ще ділянки доріг окупанти вже удосконалили, і над якими зараз активно працюють? Як це може вплинути на фронт, і чи можуть українські сили протидіяти будівництву російської логістики – читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Про відкриття низки шляхових магістралей оголосив заступник голови уряду Росії Марат Хуснуллін. Він зазначив, що нова дорога будується, перш за все, начебто для місцевих жителів.

Мета окупантів – налагодити сполучення в обхід Керченського мосту

Міський голова Вадим Бойченко зазначив, що загарбники передусім активно розбудовують військову логістику навколо Маріуполя. Захоплене місто стало стратегічно важливим для російських окупантів. Вони використовують усі можливості – порт, залізницю і дорожні магістралі, зауважив він. За словами міського голови, усе це робиться з однією метою – налагодити сполучення в обхід Керченського мосту для забезпечення постачання російської армії на півдні та сході України. При цьому, захоплені території включаються до єдиної логістичної мережі з Росією під пропагандистським наративом про «возз'єднання», додав Бойченко.

«Забагато пафосу для 10 км»

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко вкотре зауважив, що траса, яку розбудовує окупаційна влада, не є новою. Вона існувала і раніше.

«Насправді розпочали вони цей проєкт ще півтора року назад. Вони перші 10 кілометрів відкрили, які єднають кордони – пункт пропуску, митницю між Донецькою і Ростовською областю, між РФ до Новоазовська. Забагато пафосу навколо цього. Не варто просто забувати, що ці 10 кілометрів побудована за цілих півтора року», – зауважив він.

Зараз триває будівництво на ділянці від Новоазовська до Маріуполя, каже Андрющенко. Він припускає, що окупанти її завершать вже наступного року.

Петро Андрющенко

«Це означає, що майже два роки вони будуть будувати й ще 45-50 км цієї ділянки мають відкрити за один раз. Чи вона має важливе значення для росіян? Так, має. Чому? Тому що це є єдиний шлях постачання в Крим на сьогодні. Тому що через Кримський міст після ударів ЗСУ вантажівки вагою понад 10 тонн просто не пропускають. Це означає, що всі великі фури рухаються виключно цим шляхом. І, прикриваючись цим, росіяни намагаються цю дорогу розширити. Втім, далі дорога впирається в Маріуполь, який треба проїхати, адже місто достатньо велике, це майже 15-20 кілометрів, години просто втрачаються», – пояснив радник мера.

Для того, щоби прискорити швидкість логістики, окупаційна влада може побудувати об’їзну дорогу навколо Маріуполя, але це буде дуже довго, додав Андрющенко.

«Окупанти анонсували, що вони будуть будувати об'їзну навколо Маріуполя в рамках цієї дороги. Але я нагадую, 10 кілометрів фактично чинної дороги вони робили півтора року. Можете уявити, скільки вони будуть будувати об'їзну навколо Маріуполі, якої не існує. Її треба будувати з нуля. Тому дорога є, вона забезпечує і військову логістику, і цивільну логістику. Це будівництво кардинально нічого не змінить, окрім того, що росіяни вбухають купу грошей в цю дорогу», – переконаний він.

З огляду на бойові дії й окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Тягнуть поруч трубопроводи»

Кореспондент Центру журналістських розслідувань Сергій Старушко розповів, що найактивніше дорожні роботи зараз ведуться на ділянці Новоазовськ-Маріуполь. Крім того, вздовж дороги окупанти прокладають два трубопроводи.

Окупований Новоазовськ Донецької області

В них наразі великі проблеми через постійні удари ЗСУ по базах у Криму, по нафтопереробних підприємствах
Сергій Старушко

«Є декілька версій, одна з них основна – окупанти тягнуть газопровід. Але чисто візуально, дуже завеликі труби для газопроводу. Є також версія, що вони тягнуть саме нафтопровід, не для сирої нафти, а для нафтопродуктів. Оскільки в них наразі великі проблеми через постійні удари ЗСУ по базах у Криму, по нафтопереробних підприємствах. Тож є вірогідність того, що вони в такий спосіб хочуть забезпечити безперебійне постачання палива на тимчасово окупований південь. І за задумом, він має проходити від Таганрогу через Новоазовськ, Маріуполь і Бердянськ, це щонайменше. Ще одна версія – це може бути водопровід, адже на півдні зараз також величезні проблеми з водою після підриву Каховської ГЕС», – зазначив він.

На світанку 6 червня 2023 року стало відомо про часткове руйнування дамби Каховської ГЕС. Українська влада звинуватила у підриві дамби російські окупаційні сили, які захопили, замінували і контролювали гідроелектростанцію від 24 лютого 2022 року. Російська окупаційна влада натомість стверджувала, що це ЗСУ вночі обстріляли і пошкодили дамбу Каховської ГЕС. Численні експерти заявляли, що руйнування дамби відбулося, найімовірніше, через закладення великої кількості вибухівки на ГЕС, яку контролювали війська РФ.

«Нові логістичні артерії»

Також у Запорізькій області триває розбудова автошляхів, каже журналіст. Це такі дороги, як Бердянськ-Пологи. Їх дуже активно асфальтують.

«З Бердянська до міста Пологи не менше 100 кілометрів, до Токмака – 70 км. Одну дорогу вони точно зробили і досить капітально. Це та, що проходить з Бердянська на Андріївку і далі на Кінські Роздори й Пологи. Вони її показували, демонстрували на своїх пропагандистських ресурсах. Цивільних не так багато на тимчасово окупованих територіях. А ось військові машини регулярно їдуть в колонах та поодиноко», – каже Старушко.

Він також повідомив про те, що окупанти активно ремонтують мости. Зокрема лагодять підірваний міст в районі села Ланцеве.

«Він був зруйнований, але зараз вони його поновлюють і будуть у них такі от військові логістичні нові артерії, якими вони зможуть забезпечувати свій Запорізький фронт, а також з Маріуполя в бік Вугледару та далі на північ», – додав журналіст.

Росія дуже зацікавлена у сухопутному коридорі до Криму, наголошує розслідувач. Тому активно займається розширенням доріг.

«Сухопутний коридор» із Росії до Криму, «пробитий» російськими військами через територію України, окуповану під час повномасштабного вторгнення 2022 року

Поряд з далекобійниками стоїть колонна з танками, самохідними артилерійськими установками. Просто посеред цивільного автотранспорту,
Скргій Старушко

«Ці дороги вони не масштабно, але трохи розширюють: забирають узбіччя, вирізають посадки, якщо їм щось заважає для цього розширення. Використовують активно ці дороги, ці траси аби прикривати свої військові вантажі «живим щитом». Наприклад, в районі села Осипенко, це безпосередньо на сухопутному коридорі, була колись облаштована стоянка для далекобійників. Окупанти її вдосконалили і нещодавно я дивився відео, як там поряд з далекобійниками стоїть колона з танками, самохідними артилерійськими установками. Просто посеред цивільного автотранспорту, аби ніхто по них там не вдарив», – розповів журналіст.

«Бити по мосту, переправах та дорогах»

Колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів «Новинам Приазов’я», що для Росії принципово важливо забезпечувати логістикою угруповання, які розташовані на півдні і сході України. Тому окупаційна влада і надалі працюватиме над розвитком безперебійного сполучення з Кримом.

Ігор Романенко

«Безумовно, принципово важливо постачати все необхідне для ведення бойових дій в відповідних районах. З урахуванням того, що вони бачать, яким чином функціонує Керченський міст – весь час відбуваються перебої, періодично наносяться удари і є перспектива того, що він взагалі може бути пошкоджений, чи зовсім зупиниться його використання. Наносяться удари по поромах, які здійснюють відповідно логістичну діяльність цих частин, тож ця дорога по суходолу, вона принципово важлива для армії РФ», – пояснив він.

Якщо Росія буде вдосконалювати логістику на півдні, це може погіршити ситуацію на полі бою, каже експерт. Відповідно, українські сили зацікавлені у тому, щоб зруйнувати логістичні шляхи.

Керченський міст, лютий 2023 року

«Завдавати ударів, і по Керченському мосту, і по переправах, по понтонних переправах, по цій дорозі новозбудованій, хоча це досить такий ускладнений вже варіант. Ми можемо завдавати ударів, але під це потрібен ресурс. І одна справа – перерізати нитку у вигляді цього моста, а інша справа – пошкоджувати ділянки дороги, які вони все одно будуть об'їжджати по інших смугах. Це значно погіршує наші можливості з точки зору впливу на логістику», – зауважив Романенко.

  • Керченський міст забезпечує основний трафік в окупований Крим із російської території, а також використовується для військових поставок на територію Кримського півострова.
  • Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський в інтерв’ю британському виданню The Guardian, оприлюдненому 24 липня, відмовився назвати терміни можливого знищення Керченського мосту, що з’єднує окупований півострів із Росією, але наголосив, що Київ планує повернути Крим. «Це реально. Звичайно, це велика військова таємниця», – сказав генерал.
  • Влітку 2024 року Росія почала розміщувати баржі на південній стороні мосту, пізніше з’явилися додаткові баржі і плавучі бонові загорожі, що йдуть паралельно до Керченського мосту.

Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року. У Росії заперечують, що ведуть проти України загарбницьку війну і називають це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Друга річниця чергової анексії: чому «Путін не віддасть коридор до Криму»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Стара дорога з новою назвою». Окупаційна влада оголосила про будівництво траси «Таврида-2» на півдні
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Підняв руки, став на коліна, а його розстріляли»: що відомо про страти полонених бійців ЗСУ на півдні