Як для російської пропаганди використовують західні ЗМІ – дослідження

Британські науковці оприлюднили звіт, у якому пояснюють, як маніпуляції з провідними західними засобами масової інформації використовуються для поширення антизахідної дезінформації і пропаганди прокремлівських ідей і геополітичних інтересів Росії.

Інститут досліджень злочинності і безпеки Кардіфського університету

повідомляє, що цей один із методів поширення співзвучної поглядам Кремля пропаганди був виявлений у межах ширшого дослідження російської інформаційної війни проти України.

Ці складні операції здатні формувати думки, емоції і поведінку міжнародних аудиторій
професор Мартін Іннес

Аналітики відстежували повідомлення про події довкола захопленого Росією Криму і на Донбасі, але наголошують, що «є чіткі докази, що ці методи також використовувалися і стосовно інших тем».

Методи, як кажуть дослідники, полягають у тому, що у відкритих секціях коментарів до статей у західних ЗМІ про Росію з’являлися провокативні антизахідні або проросійські дописи, які потім використовували для матеріалів у російськомовних засобах масової інформації для проштовхування тверджень, співзвучних твердженням Кремля.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Великій Британії заявили про проросійську операцію впливу у провідних західних ЗМІ

Автори кажуть, що простежили приклади використання з цією метою вебсайтів таких західних ЗМІ, як Washington Post і Fox News у США; The Times, The Daily Mail і Daily Express у Великій Британії; Der Spiegel і Die Welt у Німеччині; Le Figaro у Франції; і La Stampa в Італії.

«Захоплення ініціативи у розділах коментарів у відомих західних медіа дає можливість подавати пропаганду як частину поширеної громадської думки», – пояснює директор Інституту досліджень злочинності і безпеки професор Мартін Іннес.

Аналіз облікових записів, із яких поширювали прокремлівські коментарі, виявив, що ті «користувачі» часто змінювали відомості про себе, а також дані про місце перебування.

В одному з випадків такий обліковий запис із часу створення в червні минулого року змінив ім’я 549 разів і 69 разів змінив місце перебування.

Такі «користувачі», кажуть дослідники, активно беруть участь у коментуваннях чи, наприклад, голосуваннях на вебсайтах західних ЗМІ, що має ознаки скоординованих операцій.

Наслідком тих коментарів згодом ставали повідомлення в російських ЗМІ під заголовками на кшталт: «Читачі журналу Der Spiegel думають…», або «В Daily Mail читачі пишуть…», – де стверджувалося, що люди в західних країнах широко підтримують Росію або її президента Володимира Путіна.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Родичі загиблих у катастрофі MH17 почали виступати в суді і звинуватили владу Росії в брехні

Дослідники кажуть, що виявили ознаки співпраці і координування дій між державними російськими засобами масової інформації і російським вебсайтом «Медиагруппа «Патриот» Євгена Пригожина, наближеного до владних кіл Путіна.

Створені таким чином матеріали з російських ЗМІ згодом поширювалися для російськомовних аудиторій у країнах центральної і східної Європи, вказують дослідники, виокремлюючи Болгарію.

Важливим джерелом поширення таких матеріалів звіт називає російський вебсайт inoSMI.ru.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Спецоперація під назвою «стаття Путіна»

«У той час як західні соцмедіа стали більше усвідомлювати ризики державних операцій впливу, так само і дезінформатори й пропагандисти шукають нових способів використання ЗМІ, – пояснює професор Мартін Іннес. – Використовуючи повний спектр методів, в яких поєднано інформацію з соцмедіа і провідних ЗМІ, ці складні операції здатні формувати думки, емоції і поведінку міжнародних аудиторій у відповідь на висвітлення подій».

Звіт стверджує, що медіаоперації з використанням російських «тролів» у західних ЗМІ відбуваються давно, але були «активізовані, починаючи з 2018–19 років і далі».

Автори зауважують, що таким інформаційним операціям впливу сприяє слабка система безпеки на вебсайтах багатьох західних ЗМІ.