Трамп чи Гарріс? «Штати, що вагаються», вирішать долю американських виборів. І ось чому

Долю виборів у США можуть вирішити кілька сотень тисяч голосів

ВАШИНГТОН – Вибори президента США наближаються – їх проведуть 5 листопада. Тим часом кандидати Дональд Трамп і Камала Гарріс вже неодноразово відвідували Пенсильванію, Мічиган і Вісконсин, маючи надію завоювати прихильність невеликого відсотка виборців у цих штатах, які не визначились із вибором, і які врешті можуть схилити шальки терезів на користь одного з них.

Разом з чотирма іншими «штатами, що вагаються», ці три штати матимуть велике, якщо не вирішальне, значення для визначення того, хто стане 47-м президентом США. Насправді результат може залежати всього лише від 150 тисяч голосів, розподілених між цими штатами.

Радіо Свобода розповідає, що потрібно знати про штати, які вагаються, та їхній значний вплив на президентські перегони.

Що взагалі таке «штати, що вагаються»?

Це ті штати, де жоден з кандидатів не має чіткої переваги. Там точиться гостра боротьба за голоси, результати якої визначать, хто стане наступним президентом Сполучених Штатів. Цього року це Пенсильванія, Мічиган, Вісконсин, Арізона, Невада, Джорджія та Північна Кароліна. Штати, що вагаються, змінювалися з часом, оскільки змінювалися демографічні показники, політичні питання та самі партії.

Пенсильванія, Мічиган і Вісконсин, де значна частина електорату – представники робітничого класу, історично голосували за демократів. У 2016 році всі три штати змінили свою позицію і проголосували за Трампа, який виступив проти торгівельної політики, що, за його словами, приносила вигоду еліті за рахунок трудящих. Трамп пообіцяв запровадити мито на імпортні товари і повернути робочі місця на виробництвах.

Президент Дональд Трамп виступає під час першого дня Республіканського національного з'їзду 24 серпня 2020 року в Шарлотті, штат Північна Кароліна

З іншого боку, Північна Кароліна і Джорджія історично голосували за республіканців на президентських виборах, але останніми роками боротьба в цих двох штатах стала набагато жорсткішою. У Північній Кароліні спостерігається приплив людей з Нью-Йорка та інших штатів, які історично голосують за демократів, тоді як у Джорджії зростає відсоток чорношкірих та інших небілих груп населення. Чорношкірі американці історично в переважній більшості голосують за Демократичну партію.

Чому це працює саме так?

Феномен «штатів, що вагаються» є результатом складної системи інституту виборщиків, яка існує у США, і того факту, що в багатьох штатах на президентських виборах знову і знову перемагає одна і та ж партія, каже в інтерв'ю Радіо Свобода Девід Шульц, професор політології в Університеті Гамлайн в Міннесоті.

На відміну від більшості інших країн з президентською системою, Сполучені Штати не обирають свого лідера за результатами всенародного голосування. Натомість переможець визначається за результатами виборів в кожному штаті окремо.

«У Сполучених Штатах це 50 окремих виборів у кожному з 50 штатів, плюс округ Колумбія, які в кінцевому підсумку і обирають президента Сполучених Штатів», – сказав Шульц, який редагував книгу 2019 року під назвою Presidential Swing States, що українською можна перекласти як «Президентські штати, що вагаються».

За деякими винятками, кожен штат віддає всі голоси колегії виборщиків кандидату, який набрав найбільшу кількість голосів у цьому штаті. Переможець такого голосування в Пенсильванії, наприклад, отримує 19 голосів колегії виборщиків. Для перемоги на президентських виборах кандидату потрібно як мінімум 270 з 538 голосів колегії виборщиків.

Президент України Володимир Зеленський відвідав завод з виробництва боєприпасів у Скрентоні, штат Пенсильванія у 2024 році. Деякі республіканці вбачають у цьому втручання у вибори президента США

Кожному штату виділяється певна кількість голосів у колегії виборщиків, яка приблизно залежить від чисельності його населення. Аляска, Північна Дакота, Південна Дакота, Вермонт і Вайомінг мають по три голоси в колегії виборщиків, як і округ Колумбія. До першої четвірки входять Каліфорнія (54), Техас (40), Флорида (30) і Нью-Йорк (28).

У 38 штатах одна й та сама партія отримувала більшість голосів на кожних президентських виборах з початку століття, часто перемагаючи з великим відривом. Лише 12 штатів змінювали позицію і голосували за іншу партію принаймні один раз з 2000 року.

У деяких штатах одна й та сама партія перемагає ще давніше: наприклад, у Міннесоті виборці віддають більшість голосів за кандидата від Демократичної партії з 1976 року, а в Техасі кандидат-республіканець перемагає з 1980 року.

«За останні 40 років або близько того, штати розібралися в собі. У деяких штатах голосує більше демократів, у деяких – більше республіканців. І оскільки партійна лояльність дуже сильна, за багато років до виборів 2024 року ми вже знали, як проголосують деякі зі штатів», – сказав Шульц.

А як скоріш за все буде цього року?

За даними незалежного сайту 270towin.com, який об'єднує опитування та професійні прогнози щодо виборів, Гарріс може розраховувати на щонайменше 226 голосів виборщиків у таких штатах, як Каліфорнія, Іллінойс та Нью-Йорк. Трамп, найімовірніше, отримає щонайменше 219 голосів, переважаючи в таких штатах, як Техас, Флорида і Теннессі.

Залишається сім штатів, що вагаються, з їхніми 93 виборчими голосами, які визначать результат.

До виборів лишається менш як місяць, і станом на зараз Гарріс випереджає Трампа в чотирьох штатах, що вагаються, а Трамп лідирує у трьох, згідно з аналізом опитувань, проведеним The Hill, вашингтонським ЗМІ, що спеціалізується на політиці. Але розрив між ними дуже малий: менш як 1% голосів розділили кандидатів у п'яти штатах, що вагаються, і менш як 2% – у двох інших, йдеться у публікації. За словами Шульца, всього 150-200 тисяч голосів у семи штатах, що вагаються, або близько 0,1 відсотка всіх очікуваних голосів і визначать, хто займе Білий дім у січні.

Президент України Володимир Зеленський і віцепрезидентка США Камала Гарріс

Якщо так станеться, це буде не вперше. Всього 537 голосів у Флориді вирішили долю президентських виборів 2000 року, коли республіканець Джордж Буш-молодший переміг демократа Альберта Гора.

Цьогорічні перегони, однак, більше нагадують 2020 рік, ніж 2000-й з точки зору ключових штатів, де відбуватимуться перегони.

На виборах 2020 року демократ Джо Байден легко переміг у народному голосуванні, отримавши близько 80 мільйонів голосів проти 74 мільйонів у Трампа.

Однак дані по штатах свідчать про те, що перевага в голосах виборщиків була не такою очевидною. Байден переміг у Джорджії, Аризоні та Вісконсині, маючи сумарну перевагу у цих штатах всього у 44 тисячі голосів. Без цих штатів він мав би 269 голосів виборщиків, що залишило б його у позиції нічиєї з Трампом і відправило б вибори на голосування до Конгресу. Таке траплялося лише одного разу, у 1800 році.

У чому ключ до перемоги в штаті, що вагається?

Переможець у штатах, що вагаються, а отже, і на виборах загалом, часто залежить від кількох округів, таких як Марікопа в Арізоні, Вейн у Мічигані та Браун у Вісконсині.

«Для мене цьогорічні вибори дійсно звелися до кількох виборців, що вагаються, в кількох округах, що вагаються, в кількох штатах, що вагаються», – сказав Шульц.

Пенсильванія, з її 19 голосами виборщиків, є найважливішим з семи штатів, що можуть вплинути на результат виборів. А округ Лекаванна з центром у Скрентоні є ключовим полем битви, каже Шульц.

«Як проголосує Скрентон, таким вкотре буде результат американських президентських виборів», – написав він у своєму блозі минулого місяця.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна в НАТО, а американці – на Марс: що стоїть за заявами Гарріс і Трампа
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Камала Гарріс і Дональд Трамп: чим відрізняються кандидати у президенти США?