Ізраїль методично знищує «Хезболлу». Як відреагує Іран?

Іранська жінка проходить повз величезний банер із зображенням вбитого лідера «Хезболли» Хасана Насралли. Банер встановили на площі в центрі Тегерана 29 вересня

Кіан Шаріфі

Хасан Насралла був багаторічним лідером «Хезболли», підтримуваної Іраном збройної групи і політичної партії, яка контролює більшу частину південного Лівану. 28 вересня «Хезболла» підтвердила, що Насралла був убитий в результаті масованих ізраїльських ударів по Бейруту напередодні.

«Хезболла», яка визнана терористичною організацією Сполученими Штатами, хоча Європейський союз вніс до чорного списку лише її збройне крило, зазнала серйозних невдач в останні місяці. Ізраїль вбив ключових членів керівництва організації, нейтралізував значну частину її військового арсеналу і порушив її комунікації.

Вбивство Ізраїлем Хасана Насралли, який був ключовим союзником Ірану, поставило Тегеран перед серйозною дилемою.

Якщо Іран завдасть прямого військового удару по Ізраїлю, він ризикує спровокувати повномасштабну війну зі своїм заклятим ворогом. Якщо ж Тегеран обере стриманість, він може зазнати удару по своїй репутації як серед союзників, так і серед ворогів у регіоні.

«Іран опинився в складній ситуації, коли він відчайдушно хоче мати можливість відповісти, але боїться наслідків, якщо зробить це прямо», – каже у коментарі Радіо Свобода Метью Левітт із Вашингтонського інституту близькосхідної політики.

Що ліквідація Насралли означає для регіону? І як на дії Ізраїлю відповість його запеклий суперник Іран?

Що відомо про Насраллу?

Хасан Насралла перетворив «Хезболлу» на потужну політичну і військову структуру в Лівані і великого регіонального гравця завдяки значній допомозі з боку Ірану

За понад 30 років керівництва «Хезболлою» Насралла перетворив воєнізовану групу на головну політичну силу Лівану і потужного супротивника сусіднього Ізраїлю.

Насралла народився в 1960 році в бідній родині в південному передмісті Бейрута. Після навчання в шиїтській семінарії в Іраку Насралла приєднався до руху «Амаль», який прагнув підвищити статус шиїтської громади Лівану.

Під час спустошливої громадянської війни в Лівані, Ізраїль почав вторгнення на південь Лівану в 1982 році. Після цього Насралла приєднався до новоствореної «Хезболли».

Харизматичний священнослужитель і вправний оратор Насралла швидко піднявся в лавах «Хезболли». Коли в 1992 році Ізраїль вбив лідера організації Аббаса аль-Мусаві, його наступником у віці 32 років був обраний Насралла.

Насралла виступає на пресконференції в Бейруті під час Другої ліванської війни в липні 2006 року

Завдяки значній фінансовій і політичній допомозі з боку Тегерану, Насралла перетворив «Хезболлу» на потужну політичну і військову структуру в Лівані і важливого гравця в регіоні.

Боротьба «Хезболли» проти Ізраїлю здобула популярність для Насралли в Лівані та за його межами. У 2000 році, після постійних атак «Хезболли», Ізраїль вивів свої війська з південного Лівану після 18-річної окупації.

Протягом останніх двох десятиліть Насралла рідко з'являвся на публіці, і більшість його прихильників бачили, як його колись чорна борода посивіла, лише з екранів телевізорів. Носячи чорну чалму, Насралла часто виголошував довгі промови по відеозв'язку з секретних місць з міркувань безпеки.

З початку війни в Газі в жовтні 2023 року «Хезболла» та Ізраїль постійно обмінюються транскордонними атаками. «Хезболла» заявляє, що діє на знак солідарності з жителями Палестинської автономії.

Які є варіанти в Ірану для відповіді?

На думку експертів, Іран навряд чи завдасть прямого військового удару по Ізраїлю, що може спровокувати дорогу повномасштабну війну, якої Тегеран прагне уникнути.

У разі прямого конфлікту Ізраїль має значну військову перевагу, хоча арсенал безпілотників і ракет Ірану, на думку експертів, становить значну загрозу.

«Можливості Ірану проти Ізраїлю варіюються від поганих до гірших, враховуючи його звичайні військові недоліки і шкоду, якої зазнала його регіональна терористична мережа», – каже Бегнам Талеблу, старший науковий співробітник вашингтонського аналітичного центру Foundation for Defense of Democracies, що базується у Вашингтоні.

Оскільки пряма конфронтація, швидше за все, виключена, експерти вважають, що Іран може звернутися по допомогу до інших членів своєї осі, в тому числі до проіранських шиїтських воєнізованих формувань в Іраку, єменських повстанців-хуситів і бойовиків у Сирії, щоб завдати шкоди Ізраїлю і його ключовому союзнику, Сполученим Штатам Америки.

Однак, «вісь опору» Ірану зазнала значних втрат після того, як Ізраїль розпочав свою руйнівну війну в Секторі Гази в жовтні 2023 року, що поставило під сумнів здатність Тегерану відплатити Ізраїлю.

Визнаний США і ЄС як терористичне формування, «Хамас» в палестинському анклаві сильно ослаблений. Тим часом Ізраїль за останні місяці вбив Насраллу і більшу частину керівництва «Хезболли» в Лівані. Ізраїль також націлився завдав ударів по хуситах і проіранських угрупованнях в Сирії та Іраку.

Іран вирішить стриматися?

Після вбивства Насралли іранські лідери виглядають незвично стриманими.

Верховний лідер аятола Алі Хаменеї не погрожував прямою відповіддю з боку Ірану. Це контрастує з його прямою обіцянкою помститися після ймовірного вбивства Ізраїлем Ісмаїла Ханії, політичного лідера «Хамасу» в Тегерані в липні цього року.

Тим не менш, Іран, схоже, обирає стратегію стриманості.

Фарзан Сабет, старший науковий співробітник Женевського інституту, заявив, що небажання Ірану відповісти на напади Ізраїлю на своїх союзників може завдати удару по репутації Тегерану і його позиції в регіоні.

«Існує думка, що Тегеран не в змозі забезпечити дотримання своїх власних червоних ліній щодо Ізраїлю, – каже експерт, – навіть якщо це не так, це змушує Іран виглядати слабким. А навіть враження про слабкість призведе до більших викликів для Тегерану».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїль попередив США про «обмежену наземну операцію» в Лівані найближчим часом – WP
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ми звели рахунки»: Нетаньягу зробив першу заяву після вбивства Насралли
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хусити випустили ракету по аеропорту в Ізраїлі, де приземлявся літак Нетаньягу