Іран готується до удару у відповідь після своєї найбільшої в історії атаки по Ізраїлю

Залишки іранської ракети в пустелі Негев після ракетного удару Ірану по Ізраїлю. Фото від 2 жовтня 2024 року

Іран здійснив масований ракетний удар по Ізраїлю 1 жовтня, це другий раз, коли Тегеран завдав прямого удару своєму, як декларує ірнаська влада, головному ворогові. Експерти кажуть, що після здійснення найбільшого в історії нападу на Ізраїль, тепер Іран готується відбивати ізраїльський удар у відповідь.

Іран випустив майже 200 балістичних ракет по Ізраїлю, що стало найбільшим за всю історію прямим нападом Тегерана на свого «заклятого ворога».

Напад 1 жовтня був масштабнішим і сміливішим, ніж удари Ірану по Ізраїлю в квітні 2024 року. Тегеран також використав більш досконалі ракети і майже не попереджав перед тим, як випустити ракети по Ізраїлю.

Остаточні дані про жертви та завдані ракетною атакою збитки, поки не оприлюднені. Але Ізраїль вже пообіцяв сувору відповідь Ірану.

Експерти прогнозують, що цього разу відплата Ізраїлю, з огляд уна масштаб другої масованої іранської атаки, може бути значно сильнішою, ніж це було у квітні.

«Ізраїль, без сумніву, збирається завдати набагато більш нищівного удару по Ірану», – сказав Алі Ваез, директор іранського проєкту Міжнародної кризової групи.

Техніка ізраїльської армії на позиції вздовж кордону з Ліваном на півночі Ізраїлю, 1 жовтня 2024 року

Ризик ізраїльської помсти

Іран назвав свою атаку 1 жовтня відплатою за вторгнення Ізраїлю до Лівану і руйнівну війну в смузі Гази, а також нещодавну ліквідацію керівництва ключових союзників Ірану в регіоні.

Ізраїльські війська розпочали наземне вторгнення в південний Ліван 1 жовтня після тижня нищівних повітряних нальотів.

Ізраїльські авіаудари по Бейруту 27 вересня вбили Хасана Насраллу, лідера «Хезболли», підтримуваної Іраном збройної групи та політичної партії, яка контролює більшу частину південного Лівану.

Ізраїльські атаки знищили керівництво та погіршили бойові можливості «Хезболли», найближчого союзника Ірану та ключового елемента стратегії стримування Тегерана проти Ізраїлю.

«Хезболла» визнана терористичною організацією у США, а ЄС вніс до «чорного списку» лише її озброєне крило, але не політичну партію.

Тим часом Ісмаїл Ханія, політичний керівник палестинської групи «Хамас» (визнана терористичною у США та ЄС) і союзник Ірану, був убитий під час ймовірної ізраїльської атаки в Тегерані в липні.

Експерти кажуть, що до дій Тегеран змусив внутрішній тиск, щоб відповісти на послаблення позицій в регіоні.

«Іран, здається, дійшов висновку, що ціна бездіяльності переважає ризики вжиття заходів», – вважає Ваез.

«Тегеран, безсумнівно, усвідомлює ризики не тільки повторення, але й розширення свого ракетного обстрілу, який він спрямував на Ізраїль, викликаючи таким чином ізраїльську відплату, яка, здається, неодмінно настане», – додав він.

Під час відбиття Ізраїлем масованої ракетної атаки Ірану. Небо над містом Бака-аль-Гарбія. Ізраїль, 1 жовтня 2024 року

Велика атака – велика відповідь

Іран уперше атакував Ізраїль у квітні 2024 року. Це був перший в історії прямий напад Тегерана на свого ворога. У цій атаці Іран використовував безпілотники великої дальності та свої старі ракети.

Для порівняння, атака Ірану 1 жовтня була «дуже серйозною», сказав Радіо Свобода Фабіан Гінц, науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні.

Попередні докази свідчать про те, що Іран використовував балістичні ракети, які досягли Ізраїлю за лічені хвилини. Найімовірнішою метою, сказав Гінц, було дати Ізраїлю обмежений час для підготовки.

Прапори та фаєри: як у Тегерані вітали масований удар Ірану по Ізраїлю (фоторепортаж)

У квітні Ізраїль відповів на атаку Ірану ударом по радіолокаційній системі ППО в центральному іранському місті Ісфахан.

Але експерти попереджають, що ізраїльська помста цього разу буде більш жорсткою.

ЗМІ з посиланням на офіційних осіб Ізраїлю повідомляють, що країна може завдати удару по стратегічних об’єктах всередині Ірану, включно з енергетичними об’єктами.

Фарзін Надімі, старший науковий співробітник вашингтонського Інституту близькосхідних досліджень, сказав, що можливий удар Ізраїлю по нафтогазовому об’єкту в багатому на енергоносії Ірані буде вражаючим, але не завдасть стратегічної шкоди.

Удар по ядерному об’єкту, сказав Надімі Радіо Свобода, був би більш ризикованим і вимагав потужної атаки, враховуючи, що ключова ядерна інфраструктура Ірану розміщена глибоко під землею.

Експерти попереджають, що удари по ядерних об’єктах Ірану, які, як повідомляється, відпрацьовували Ізраїль і Сполучені Штати, можуть підштовхнути Тегеран до переведення його ядерної програми на воєнні рейки.

«Незалежно від мети [Ізраїлю], такий удар обов’язково змусить Тегеран вжити заходів у відповідь, викликавши пінг-понг з балістичними ракетами, який може штовхнути весь регіон у прірву», – сказав Ваез.

Тим часом Сполучені Штати вважають, що Ізраїль має право відповісти Ірану на здійснений 1 жовтня ракетний удар, але це не має стосуватися ядерних об’єктів Тегерана.

«Відповідь – ні», – відповів 2 жовтня президент США Джо Байден журналістам на запитання, чи підтримує він перспективу атаки по відповідних об’єктах Ірану.

Байден сказав, що відповідь має бути пропорційною.

Американський лідер також відзначив, що США запровадять нові санкції проти Ірану через напад 1 жовтня.

Над матеріалом працювали Кіан Шаріфі, Ганна Кавіані та Мохаммад Заргамі

Ізраїль після ракетної атаки Ірану: наслідки обстрілу (фоторепортаж)

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чому Ізраїль розпочав вторгнення до Лівану, а Іран обстріляв Ізраїль? Пояснюємо
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МЗС: Ізраїль заборонив вʼїзд до країни генсеку ООН через заяву Ґутерріша щодо атаки Ірану
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїль заявив про війну. Що відбувається?