Програма розширених можливостей НАТО: до якого клубу приєдналася Україна?

Американський військовий інструктор та український вояк під час багатонаціональних військових навчань «Rapid Trident 2019» на Яворівському полігоні в Західній Україні. Вересень 2019 року

12 червня Україна стала учасником Програми розширених можливостей НАТО. Які нові можливості це відкриває для України? Як оцінюють цю подію західні експерти? І до якого клубу – тепер вже з шести країн – приєдналася Україна?

Програма розширених можливостей НАТО була започаткована на саміті Альянсу в Уельсі в 2014 році. І Україна минулої п’ятниці стала шостим учасником Програми. Від старту Програми розширених можливостей в ній були Австралія, Грузія, Фінляндія, Йорданія і Швеція. Це все різні країни і їхні цілі співпраці з НАТО і геополітичні ситуації довкола них часто різні.

Взагалі Програма розширених можливостей – це не стільки спільний формат для всіх учасників, скільки окремий статус для кожного, хто в ній бере участь.

Це, як висловилось одне видання, як костюм, індивідуально пошитий кравцем під розміри, потреби і смак кожного окремо.

Але є й спільні знаменники – учасники Програми розширених можливостей з шістьма членами – це більш ексклюзивний, більш престижний клуб, аніж започаткована в 1994 році Програма НАТО «Партнерство заради миру», в якій бере участь біля 40 країн-партнерів НАТО.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Новий здобуток України. Партнер НАТО – не партнер Путіна

Отже, що отримала Україна, ставши членом Програми розширених можливостей НАТО:

  • Україна зможе брати участь у плануванні операцій НАТО;
  • отримає допуск до всіх навчань НАТО;
  • доступ до передового досвіду та пріоритетної сертифікації сил і засобів;
  • представники України зможуть посідати посади в штаб-квартирі та командних структурах НАТО;
  • Україна матиме поглиблений і швидший обмін розвідданими з країнами членами НАТО;
  • участь в Програмі також передбачає поглиблення співпраці з підтримки безпеки в акваторії Чорного моря;
  • Програма також передбачає спільну протидію кіберзагрозам, міжнародному тероризму і організованій злочинності.

Бруно Лете, старший науковий співробітник Німецького Фонду Маршала в Брюсселі, каже Радіо Свобода, що участь в цій Програмі не означає швидкого наближення до членства в НАТО.

«Це багато не міняє для нинішніх відносин. І це не означає, що НАТО скоро дасть Україні повноцінне членство. Але символізм є справді важливим. Політично – це велика справа», – сказав Лете в коментарі Радіо Свобода.

Бруно Лете

На його думку, для Києва це важливо як визнання його зусиль щодо модернізації ЗСУ для досягнення стандартів Альянсу, а для НАТО – це підтвердження залученості до партнерства з Києвом, для Росії ж – показує провал її агресивної політки утримати Україну в її орбіті. «Кремль тут найбільше програв», – додає Лете.

«Програма розширених можливостей надає перспективу індивідуального доступу до програм НАТО – але це правда і для нечленів Програми… Знову ж таки, для мене цінність тут переважно політична», – каже брюссельський аналітик.

І хоча, як ми вже зауважили, членство в Програмі розширених можливостей – це як костюм за індивідуальним пошивом, однак, важливо знати, що якого клубу приєдналася Україна.

ШВЕЦІЯ

  • Населення: 9,7 мільйонів
  • Оборонний бюджет: 5,8 мільярда доларів
  • Чисельність Збройних сил – 22,500 (плюс ще 34 тисячі резервістів)

Шведські вояки на полігоні на острові Ґотланд в Балтійському морі. Лютий 2019 року

Основним мотивом співпраці Швеції та НАТО є безпека в регіоні Балтійського моря. Швеція підтримує більшу присутність НАТО в державах Балтії. Шведські війська повернулись на острів Ґотланд в Балтійському морі пару років тому.

Швеція бере в участь в миротворчих операціях на Балканах та в Афганістані і окремо – в операції НАТО «Рішуча підтримка» в Афганістані.

Швеція має репутацію одного з корифеїв нейтральності в Європі, адже цій нейтральності вже кілька століть. Періодично в країні виникають дискусії щодо можливого членства в НАТО.

Опитування кажуть, що більшість шведів за збереження нейтрального статусу, хоча в 2015 році – невдовзі після анексії Криму та початку конфлікту на Донбасі – одне з опитувань показало, що 45 відсотків шведів були «за» членство в НАТО, а 35 відсотків – «проти».

В останні роки членство в НАТО підтримують 37- 43 відсотки шведів, а проти 37- 42, решта – не можуть визначитись.

ФІНЛЯНДІЯ

  • Населення: 5,5 мільйонів
  • Оборонний бюджет: 3,5 мільярда доларів
  • Чисельність збройних сил: 34,000

Фінські вояки готуються до навчань НАТО «Trident Juncture» в Лапландії на півночі Фінляндії. Жовтень 2018 році

Безпека в Балтійському регіоні, а також співпраця в трикутнику США-Швеція-Фінляндія і участь в регіональних безпекових ініціативах НАТО та ЄС є пріоритетними в оборонній стратегії Фінляндії.

Фінляндія бере участь в миротворчих операціях на Балканах та в Афганістані. Також фінські вояки є в місіях в іракському Курдистані та в Лівані.

Одним з наріжних каменів фінської зовнішньої політики є нейтралітет. Але після анексії Криму було зроблено дослідження на замовлення фінського уряду щодо наслідків потенційного членства в НАТО, в якому говорилось зокрема про вразливість фінської безпеки через «нехтування усталеної системи норм» з боку Росії.

Як і Швеція, Фінляндія цілковито відповідає критеріям для членства і якби ці країні захотіли стати членами Альянсу, це б могло відбутися за пришвидшеною процедурою через цілковиту сумісність політичних систем та військових стандартів.

Згідно з опитуваннями, членство в НАТО підтримують від 20 до 30 відсотків фінів, а проти – десь половина населення, решта – не визначились. Серед військовослужбовців, як вказують опитування, 67 відсотків вояків підтримують членство в Альянсі, а фінському генштабі Збройних сил – 80% відсотків.

ГРУЗІЯ

  • Населення: 3,7 мільйона
  • Оборонний бюджет: 327 мільйонів доларів
  • Чисельність війська: 37,000

Грузинські бронетранспортери під час навчань НАТО на військовому полігоні «Вазіані» неподалік Тбілісі. Серпень 2017 року

Грузія єдина з-поміж Швеції, Фінляндії, Австралії та Йорданії, хто офіційно декларує мету приєднання до НАТО. Разом з Україною на Бухарестському саміті НАТО в 2008 році Грузія була близькою до отримання Плану дій щодо членства (ПДЧ), але натомість отримала обіцянку, що одного дня буде членом НАТО.

Грузія бере активну участь в операціях в Афганістані, Малі та Центрально-Африканській республіці. Також Грузія бере участь в операції «Активні зусилля» в Середземному морі.

Грузинська армія має бойовий досвід від моменту здобуття незалежності – були бойові дії в Абхазії та Південній Осетії, а також російсько-грузинська війна 2008 року.

Питання вступу Грузії до НАТО є складним для деяких членів Альянсу через територіальні проблеми, пов’язані з сепаратистськими регіонами Грузії. Багато грузинських експертів та політиків переконані, що якби Грузія мала ПДЧ то, можливо, не було б і війни з Росією 2008 року. Грузія активно намагається виконати всі вимоги для членства і відповідати критеріям НАТО, а в грузинській політичній еліті є цілковитий консенсус щодо членства в Альянсі.

Опитування минулого року показало, що три чверті населення – 74 відсотки – підтримують членство Грузії в НАТО.

АВСТРАЛІЯ

  • Населення: 23 мільйони
  • Оборонний бюджет: 32 мільярди доларів
  • Збройні сили: 59,000 (плюс 21,000 активних резервістів)

Підрозділ австралійських вояків

Австралія географічно є найдальше від основного ареалу дії НАТО, але через зростання певної напруги в Південно-Східній Азії геополітична роль Австралії зростає. Основними викликами для себе Австралія вважає кібернетичну безпеку та протидію тероризму.

Серед пріоритетів також – безпека морської навігації на морських шляхах в Південно-Східній Азії. Також зростаюча військова потуга Китаю та його активні дії в Південно-Китайському морі турбують Австралію.

Останніми роками Канберра здійснює велике переоснащення свого флоту та військово-повітряних сил.

Австралійські вояки беруть участь в місії НАТО «Рішуча підтримка» в Афганістані, а також в міжнародній антипіратській місії в Сомалі.

ЙОРДАНІЯ

  • Населення: 9,5 мільйонів
  • Оборонний бюджет: 2,5 мільярди доларів
  • Чисельність армії: 90,000

Йорданські вояки та американські піхотинці під час маневрів «Eager Lion». Травень 2015 року

Йорданія географічно примикає до ареалу НАТО, оскільки розташована на Близькому Сході і в Середземноморському басейні.

Йорданія є Хашимітським королівством і має, в принципі, одну з найстабільніших політичних систем серед арабських країн.

Серед безпекових пріоритетів Амман вважає регіональну безпеку та протидію тероризму, привнесення миру та стабільності в сусідню Сирію (в Йорданії трохи менше півтора мільйона сирійських біженців).

Йорданія також вважає, що в її інтересах було б владнання ізраїльсько-палестинського конфлікту і мир на Близькому Сході.

Йорданські вояки беруть участь в миротворчих операціях на Балканах, в місії НАТО в Афганістані, а також в операції в Лівії.

Як бачимо, Україна приєдналась до клубу, в якому географічно різні країни, і більшість з яких – окрім Грузії – не ставлять наразі питання про членство в НАТО. Але їх об’єднує порівняна стабільність, розуміння важливості співпраці з НАТО і тривала історія такої співпраці і участі в військових місіях. Також об’єднує членів Програми і геополітична важливість для того чи іншого регіону.