Радіо Свобода Weekly: Україна вже використовує далекобійну ракету-дрон «Паляниця»

Графічне зображення першої української далекобійної ракети-дрона «Паляниця». Скріншот з відео, яке оприлюднив президент України Володимир Зеленський 25 серпня 2024 рок

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

Президент України вперше показав українську ракету-дрон «Паляниця»

Далекобійна українська ракета-дрон «Паляниця» запускається з наземної установки, розповів президент Володимир Зеленський.

«У радіусі дії української ракети два десятки російських військових аеродромів», – зазначив президент. І додав: «Вартість ракети-дрона – набагато нижче аналогів. І робота над її здешевлення та збільшення виробництва триває».

Зеленський також повідомив про перше і успішне застосування нової української зброї. І зауважив: «Знаємо, що Росії буде складно, складно навіть вимовити, що саме прилетіло, складно протидіяти, але легко зрозуміти за що». За словами президента, це новий український метод відплати агресору. Більше про це тут

Дальність 120 км: як українські ракетники б'ють по російській армії комплексом «Точка-У». Ексклюзив

Українські ракетники від початку повномасштабної війни з Росією б'ють по цілях у глибині окупованої частини України, а також на території РФ.

Цього разу проєкт Радіо Свобода «Донбас Реалії» розповідає про «Точку-У». До того, як ЗСУ отримали американські балістичні ракети ATACMS, це був найдалекобійніший ракетний комплекс української армії.

Журналісти поговорили із ракетниками і дізналися, як вони воюють, по яких цілях завдають ударів і скільки вже у них бойових пусків. Текстова публікація тут

Зеленський підписав закон про заборону РПЦ

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №8371, який забороняє діяльність в Україні Російської православної церкви (РПЦ).

У зверненні з нагоди Дня Незалежності України Зеленський згадав про духовну незалежність українського народу, сказавши, що «українське православ’я сьогодні робить крок до визволення від московських чортів».

Підписаний президентом закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. Про це тут

Як працюватиме закон про заборону РПЦ і чи об’єднаються ПЦУ та УПЦ?

Московський патріарх Кирило (Гундяєв), ліворуч, і глава УПЦ (Московського патріархату) митрополит Онуфрій (Березовський) під час війни Росії проти України. Москва, 1 лютого 2015 року

В Україні політикум та ЗМІ вже назвали ухвалення закону «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», який фактично забороняє Російську православну церкву в Україні, «історичною подією».

Як буде діяти закон? Чи є реальні підстави сподіватись, що його ухвалення підштовхне або процес переходу парафій від Української православної церкви (МП) до Православної церкви України, або й прискорить процес об’єднання двох церков? Читайте про це за лінком

Далі коротко про те, що могли пропустити:

Від Русі – до козаків, від Мазепи – до УНР. Давні історичні зв’язки Курщини з Україною

Загальна карта України, видана у США в 1918 році

Операція ЗСУ в Курській області Росії привернула увагу до цього регіону і висвітлила давні історичні зв’язки цього нинішнього регіону Росії з Україною. Зв’язок цей простежується від княжих часів давньої Русі до козацьких часів, і до періоду Української Народної Республіки, а також і радянської України.

Як кажуть історики, не варто ігнорувати українську складову в історії Курщини і ширшої історичної Східної Слобожанщини, яку більшовики передали Росії.

Курськ був центром однойменного князівства. Населяли Курщину сіверяни, ареал розселення яких тягнувся з Чернігівщини аж до Курщини. Вона увійшла до складу Русі десь наприкінці 10-го – на початку 11-го століття. Курськ, як центр князівства, спочатку підпорядковувався Києву, а потім був під контролем чернігівських та переяславських князів. Більше про це читайте і дивіться за лінком

У ВМС підтвердили знищення російського порома «Конро Трейдер»

Російський залізничний пором «Конро Трейдер», який затонув у порту «Кавказ» у Краснодарському краї РФ, знищили Військово-морські сили України, заявив в ефірі Радіо Свобода речник ВМС Дмитро Плетенчук. Він також підтвердив, що після ураження судна воно затонуло.

«Ми можемо підтвердити інформацію, що цю ціль було знищено Військово-морськими силами. Цей пором є одним із важливих ланцюгів російської військової логістики для забезпечення окупаційних сил, у першу чергу, пально-мастильними матеріалами, але, окрім того, він перевозив, звісно, і озброєння. Тому це – цілком легітимна ціль. І, відповідно, це має зменшити потенціал можливості нашого ворога на тих локаціях, де вони ведуть активні бойові дії», – сказав Плетенчук.

«Робота російського порту частково заблокована – поки уражене судно не приберуть з причалу. За словами Плетенчука, інші два залізничні пороми у цьому порту не працюють: один із них – на ремонті, а інший, уражений раніше «Слов’янин», очікує на ремонт в Азовському морі. Більше інформації тут

Військовий РФ підірвав штаб із офіцерами «Шторм зет» та перейшов на бік України – ГУР

У результаті спецоперації проєкту «Хочу жить» та легіону «Свобода Росії» російський військовослужбовець підірвав штаб офіцерів батальйону «Шторм зет» і перейшов на бік України, повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

За даним відомства, «взимку 2024 року російський пілот FPV з позивним «Сільвер» вийшов на зв’язок із легіоном «Свобода Росії». Своє рішення піти на співпрацю з Україною росіянин пояснив систематичними воєнними та іншими злочинами його командування, включно з позасудовими стратами, побиттями та поборами в загарбницькому підрозділі».

У ГУР кажуть, що у межах взаємодії з російським військовослужбовцем «Україна змогла отримати цінні розвідувальні дані про розташування, чисельність та наміри ворога на конкретному напрямку фронту». І розповіли: «В зручний момент, «Сільвер» кинув гранату у вентиляційний отвір підвалу штабу підрозділу «Шторм зет», де спав його комбат та інші російські офіцери. Загалом у підвалі перебували близько 15 осіб». Більше інформації тут

«Ми до них по-російськи заговорили, вони опустили автомати». Як у Кринках морпіхи взяли росіян у полон

Коли росіяни у Кринках потрапили в полон до ЗСУ, то були здивовані, бо були впевнені, що воюють з військами НАТО, згадує матрос 38-ї бригади морпіхів ЗСУ з позивним «Кузя».

Сили оборони України відійшли від Кринок, але продовжують роботу на інших плацдармах Лівобережжя, пояснив Дмитро Лиховий, речник ОСУВ «Таврія». Робота ЗСУ на Лівому березі важлива для загального розуміння ведення війни, бо на цій ділянці супротивник фактично застряг і був змушений стягнути додатковий резерв із Запорізького напрямку і з Криму, пояснює Роберт «Мадяр» Бровді, засновник і командир підрозділу «Птахи Мадяра» ЗСУ.

Які підрозділи РФ воюють на Лівому березі? Яка у них тактика? Як українцям вдається стримувати ворога на Лівобережжі Херсонщини? Текстова публікація тут

«Путін змінив свідомість українців». Як мінялися настрої на півдні за роки незалежності та війни?

Як змінювалися суспільні настрої на півдні України за роки державної незалежності? Які події вплинули на регіон і були ключовими? Наскільки змінилося ставлення місцевих жителів до Росії, і яку роль у цьому відіграла російська окупація?

Про все це в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя». Текстова публікація тут

Нелегальні російські ліки для українців: «Схеми» викрили мережу, що продає контрабандні препарати

Журналісти «Схем» викрили столичну мережу аптек, яка під час повномасштабної війни попри заборону торгує російськими ліками, а також західними препаратами, виробленими спеціально для ринку РФ.

«Схеми» виявили, що на територію України потрапляють контрабандні – а значить неконтрольованої якості – ліки, зокрема – з Росії. Ці заборонені препарати опиняються на полицях ліцензованих аптек, які продають їх українцям. Журналісти провели власний експеримент, замовивши кілька найменувань нелегальних ліків у київській аптечній мережі. А також – опитали її клієнтів, які підтвердили, що купували там заборонені препарати.

Хто вони – фарма-бізнесмени, які продають українцям російські ліки? Скільки заробляють на таких схемах та чим загрожує вживання контрабандних або підроблених препаратів? Текстова публікація тут

Публікації, які можуть вас зацікавити:

Не Ленін, а Боплан. Унікальна Велика мапа України 1650 року, якої не мали інші країни

На тлі заперечення Кремлем української історії, ідентичності та державності велике значення нині для українців є те, що назва «Україна» була зафіксована на стародавніх картах, які, окрім географічного чи історичного документа, є ще й політичним документом.

Серед таких карт особливе місце займає Спеціальна карта України французького військового інженера Гійома Левассера де Боплана, видана в 1650 році.

Вражає вже сам її розмір – це вісім великих аркушів! Журналіст Радіо Свобода мав унікальну можливість побачити оригінал цієї мапи, яка збереглася в бібліотеці Ягеллонського університету в Кракові. Дивіться і читайте про це за лінком

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щопонеділка. Підписатись на розсилку можна тут