Радіо Свобода Weekly: Рада церков підтримала заборону РПЦ в Україні

Очільник РФ Володимир Путін (ліворуч) під час вручення державної нагороди Росії керуючому справами УПЦ (МП), митрополиту Антонію (Івану Паканичу). Праворуч – патріарх Московський Кирило (Гундяєв). Київ, 27 липня 2013 року

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

Всеукраїнська Рада церков підтримала заборону російської церкви в Україні

Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) підтримала законодавчу ініціативу щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою, йдеться у відповідній заяві.

«Ми підтримуємо законодавчу ініціативу президента України щодо унеможливлення діяльності таких організацій в нашій країні, яка має також широку політичну і суспільну підтримку», – кажуть у Раді церков.

Крім того, представники українських релігійних організацій засудили діяльність Російської православної церкви (РПЦ), яка стала «співучасницею кривавих злочинів російських загарбників проти людяності». Більше інформації тут

Стефанчук: Рада дасть релігійним організаціям 9 місяців на розрив зв’язків з російською церквою

Згідно з проєктом закону №8371, Російська православна церква (РПЦ) в Україні буде заборонена. Водночас «українські релігійні організації, які підозрюють у співпраці з РПЦ, матимуть 9 місяців, щоб розірвати зв’язки з Москвою», розповів в ефірі телемарафону голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

«Російська церква в Україні буде заборонена. Це чітке положення, яке передбачається в третій статті цього закону», – сказав Стефанчук. Він додав, що «ті релігійні організації, які існують в Україні, і якщо до них є підозра про якісь афіліацію чи співпрацю з РПЦ, то буде проводитися експертиза».

Раніше, 23 липня, Верховна Рада не змогла проголосувати за законопроєкт, який забороняє (УПЦ (МП)), й було оголошено перерву в роботі парламенту. Детальніше тут

По всіх напрямках українські військові показують «гарний результат» – Зеленський

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський доповів про ситуацію на фронті, по всіх напрямках українські військові показують «гарний результат», повідомив президент Володимир Зеленський 19 серпня у відеозверненні.

«Доповідав головком Сирський. І щодо ситуації на сході України, і щодо операції в Курській області, і щодо «обмінного фонду», щодо комплектації наших бригад – комплектації наших резервів: це і снаряди, і зброя. По всіх напрямках наші хлопці – ви молодці», – наголосив президент.

За словами Зеленського, 18 серпня є «хороші та потрібні результати у знищенні російської техніки під Торецьком», а основне завдання України нині – «знищити якомога більше російського потенціалу і проводити максимум контрударної роботи». Це, як додав президент, «стосується і створення «буферної зони» завдяки операції в Курській області». Більше про це за лінком

«Путін запитав у Сталіна, що робити з Курськом». Світові ЗМІ коментують наступ ЗСУ на території РФ

Пошкоджений внаслідок боїв пам'ятник Володимиру Леніну на центральній площі в Суджі, Курська область, Росія, 16 серпня 2024 року

Низка міжнародних ЗМІ опублікували коментарі оглядачів, експертів та представників української влади у пошуках мети наступу України на російську територію та його наслідків як для перебігу війни, так і для подальшої реакції Заходу на ситуацію.

«Наступ України на Курську область принизив Путіна і змінив наратив про те, як ведеться війна», – пише в огляді для видання The Guardian Орися Луцевич, заступниця директора програми «Росія та Євразія» і голова українського форуму Chatham House.

Вона наголошує: кожного року після російського вторгнення Україна дивувала світ – відбила штурм Києва, звільнила Херсон, зараз на танках українці в’їжджають на територію Росії, контролюють близько 1000 квадратних кілометрів землі та понад 80 населених пунктів. Читайте і дивіться за лінком

«Не евакуація, а колонізація». У Росії жителів Курщини хочуть переселяти на окуповане узбережжя Азовського моря

Що відомо про переселення жителів Курської області на окуповану територію Запорізької області? Де і з якою метою будуть розселяти росіян у цьому регіоні? Чому такі дії Росії є воєнним злочином, і як діятиме Україна з переселеними росіянами після звільнення територій?

Про все це читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя». Текстова публікація тут

Далі коротко про те, що могли пропустити:

То хто все ж підірвав «Північний потік»?

Днями суд у Німеччині видав перший ордер на арешт у справі про підрив газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2», підозрюваним є громадянин України Володимир З, з’ясували німецькі видання ARD, Süddeutsche Zeitung і Die Zeit.

Ще двоє підозрюваних – українські дайвери. Водночас українська влада переконує, що Україна не причетна до вибухів, а експерти аналізують, чи були засоби для такої операції у підозрюваних українців.

То що ж відбулося, яка інформація є станом на зараз, та кому був вигідний підрив? Це з'ясувало Радіо Свобода. Читайте за лінком

«Сховалися за спини строковиків». Як «кадировці» здавалися у полон в Курській області РФ: деталі

Взяті у полон російські військові

Те, що «кадировці» таки потрапили у полон до ЗСУ в Курській області Росії підтвердив командир спецназу «Ахмат», наголосивши, що це бійці не його підрозділу. Перед цим і він, і сам очільник Чечні Рамзан Кадиров заявляли, що їхні бійці беруть участь в обороні прикордонної області, і що той, хто «потрапив у полон – уже не «кадировець».

Кавказ. Реалії (проєкт Радіо Свобода) зібрав інформацію про участь «кидировців» у стримуванні операції ЗСУ в Курській області. Про це тут

Повернення з полону українських захисників та евакуація населення Курщини: інтерв'ю з омбудсменом Лубінцем

Україна і Росія почали переговори про обмін військовополоненими. Причому ці переговори стартували з ініціативи Росії, і це сталося вперше. За останніми даними, які оприлюднив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, понад 14000 українських громадян перебувають у російському полоні. Серед них і цивільні, і військові, і жінки, і діти.

Так от, бажання Росії провести обмін полоненими з'явилися на тлі повідомлень офіційного Києва про рекордні взяття в полон російських військовослужбовців в ході наступу Збройних сил України в Курській області.

Кого Україна зможе повернути з полону? Хто цікавить Росію і чому Москва ініціювала переговорний процес? Куди будуть евакуйовувати російських цивільних з території Курської області? Відповіді на ці запитання в інтерв'ю Радіо Свобода дав омбудсмен Дмитро Лубінець. Читайте за лінком

«Російський слід» у комітеті ВРУ з нацбезпеки: які ризики витоку інформації?

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони з 24 лютого 2022 року серед усіх парламентських комітетів став одним із ключових. Це комітет, який отримує інформацію про стан речей на фронті та міжнародну допомогу, аналізує державні закупівлі, а також має суттєвий вплив на ухвалення рішень у парламенті, котрі стосуються безпеки та оборони.

То хто знає державні таємниці у комітеті та у Верховній Раді загалом? Як це регулюється і чи посилили заходи безпеки з початком великої війни – далі у матеріалі Радіо Свобода.

«Памʼятки «зґвалтовані» ракетами»: культурна спадщина України – під загрозою. ЮНЕСКО вперше засудила агресію РФ

Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури) вперше засудив повномасштабну агресію Росії та цілеспрямоване знищення культурної спадщини України, повідомило в кінці липня МЗС України.

Комітет ухвалив рішення, в яких закликав Росію утриматися від будь-яких дій, які б завдавали шкоди об’єктам культурної спадщини в цілому та об’єктам, включених до Попереднього списку ЮНЕСКО, а також виконувати свої зобов'язання за міжнародним правом.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» зібрав інформацію про те, які об'єкти культурної спадщини знищені або пошкоджені через широкомасштабну війну на півдні України? Скільки пам'яток перебувають на окупованих територіях, і в якому вони стані? Чи може ЮНЕСКО захистити об'єкти культурної спадщини під час війни, і чи понесе Росія відповідальність за свої дії? Текстова публікація тут

Публікації, які можуть вас зацікавити:

«Говорить Радіо Визволення»: якими були перші передачі Радіо Свобода 70 років тому

70 років тому, 16 серпня 1954 року, вийшла в етер перша передача Української редакції Радіо Свобода. У той час його назва була Радіо Визволення (перейменоване в 1959 році на Радіо Свобода).

Про що були перші випуски радіо, хто їхні автори, що відрізняло програми Радіо Визволення, а згодом Радіо Свобода від інших радіостанцій, що мовили з країн Заходу на СРСР?

Про це Радіо Свобода поспілкувалося з Олегом Богуславським, дослідником української журналістики, доктором наук із соціальних комунікацій, професором кафедри журналістики, реклами та піару Житомирського державного університету імені Івана Франка. Олег Богуславський також є куратором електронної бібліотеки світової україніки Diasporiana. Читайте і дивіться за лінком

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щопонеділка. Підписатись на розсилку можна тут