Радіо Свобода Weekly: Звільнення Бахмуту стане «прелюдією» до контрнаступу ЗСУ – Подоляк

Плакат у формі великої марки, на якій зображено президента Росії Володимира Путіна (другий зліва), якого головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний (ліворуч) доставив до Міжнародного суду в Гаазі. Київ, 9 травня 2023 року

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

Подоляк про Бахмут: звільнення міста стане «прелюдією» до контрнаступу

Звільнення Бахмуту на Донеччині від російських військових стане лише «прелюдією» до контрнаступу ЗСУ, зазначив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю виданню Bild.

«Україна перехопила ініціативу. Це не означає, що Бахмут буде звільнений завтра. Але важкі бої триватимуть, а боєздатність Росії буде і далі руйнуватися. У ширшому сенсі Бахмут – це прелюдія до контрнаступу. Це двері, які відкривають Україні можливість почати успішний контрнаступ», – сказав Подоляк.

Він також наголосив, що «контрнаступ – це не разовий захід, який розпочався сьогодні й закінчиться завтра». За його словами, це безліч дій, десятки та сотні дій, деякі з яких уже здійснюються. Про це тут

Маляр щодо ситуації під Бахмутом: «ЗСУ продовжують йти вперед, захоплено понад 10 позицій ворога»

Українські військові продовжують просуватися вперед на Бахмутському напрямку в районах передмістя, повідомила 14 травня заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, українські підрозділи цього дня захопили понад 10 ворожих позицій на півночі та півдні околиць Бахмута та «зачистили значну площу лісового масиву в районі Іванівського». Більше інформації за лінком

Журналісти Крим.Реалії опублікували мапу з понад 220 військовими об’єктами РФ у Криму

Фрагмент мапи військових об’єктів в окупованому Криму (скріншот)

Журналісти проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» опублікували інтерактивну карту окупованого у 2014 році Росією Кримського півострова з 223 діючими, тимчасовими і законсервованими військовими об’єктами Росії в 10 категоріях із геолокаціями.

Серед цих об’єктів – військові аеродроми з інфраструктурою, пункти та місця базування кораблів, суден і катерів, доки, арсенали, склади озброєнь, продуктів і палива, військові містечка, військові частини, казарми, штаби і пункти управління, парки військової техніки та місця чергування засобів ППО, полігони і навчальні центри; деякі підприємства військово-промислового комплексу. Дивіться інтерактивну мапу тут

Вступ України до НАТО триматиме російський імперіалізм у минулому завжди – Зеленський

Вступ України до НАТО «триматиме російський імперіалізм у минулому», зазначив президент Володимир Зеленський 14 травня під час церемонії нагородження премією Карла Великого у Німеччині.

«Не існує жодної раціональної причини, чому наші воїни, які б’ються заради нашої спільної свободи, заради наших спільних цінностей, не в одній організації з усіма іншими воїнами Альянсу. Якщо судити по плодах наших дій, то Україна вже в Альянсі, але де-юре рішення поки не ухвалене», – заявив Зеленський.

При цьому він наголосив, що НАТО варто ухвалити рішення про вступ України до блоку. «Варто визначити алгоритм. Це мотивує наших воїнів і це важливо», – наголосив він.

Візит Зеленського до папи Франциска. Які результати?

Президент України Володимир Зеленський і папа Римський Франциск. Ватикан, 13 травня 2023 року

Від часу масштабного російського вторгнення в Україну Володимир Зеленський вперше побував у Римі, і вперше зустрівся 13 травня з папою Римським Франциском у Ватикані. Цій зустрічі передували переговори з політичними лідерами Італії, але більшу увагу міжнародних ЗМІ привернула саме 40-хвилинна аудієнція з понтифіком.

Очікували подробиць про «секретну миротворчу місію» Ватикану, оголошену недавно папою під час повернення з Угорщини. Та про це, якщо і йшлося, то офіційних повідомлень не поширили. Натомість експерти наголошують на спільній меті Франциска й Зеленського завершити війну, проте шляхи до миру співрозмовники бачать по-різному. Про це читайте і дивіться тут

Далі коротко про те, що могли пропустити:

Нова загроза з повітря: Як FPV-дрони змінюють війну Росії з Україною?

У повномасштабній війні Росії проти України, схоже, українська армія стала лідером військового застосування безпілотників. Вони знищують техніку та піхоту, коригують вогонь, проводять розвідку.

Які нові БПЛА розробила Україна та що з цього тепер є в Збройних силах України? Які дрони застосовують сьогодні російські військові на фронті? Текстова публікація тут

«Мавіки» і російські РЕБ-и: Україна змінює підходи до застосування дронів під час війни

Росіяни глушать дрони по всьому фронту. Окопні РЕБ-и заполонили лінію зіткнення. Аеророзвідці ЗСУ все складніше працювати.

Які українські та російські «щити» тримають лінію фронту? На скільки ще вистачить цивільних «Мавіків»? Текстова публікація тут

«Плівки Богуслаєва-2»: як президент «Мотор Січі» блокував передачу гелікоптера для української армії

«Поводьтесь жорстко, не кланяйтесь, не просіть, щоб вони знали, бл***. А гелікоптер треба забрати». Так, у квітні 2022 року керівник стратегічно важливого підприємства «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, роздаючи вказівки підлеглим, блокував передачу гелікоптера українській розвідці для виконання бойових завдань на фронті.

Раніше «Схеми» опублікували фрагменти розмов Богуслаєва з бізнес-партнерами та підлеглими, а також документи, які свідчили про те, що українське стратегічне підприємство «Мотор Січ» роками підсилювало обороноздатність Росії шляхом постачання туди унікальних українських виробів – авіадвигунів для штурмової авіації та запчастин до них. Це відбувалось навіть після лютого 2022 року.

Але виявилося, що прийнятним для тодішнього керівника «Мотор Січі», схоже, було не лише посилення армії противника, але й послаблення української обороноздатності у розпал великої війни.

Про те, як Богуслаєв до цього доклався і хто йому в цьому допомагав – «Схеми» розповідають за допомогою нових, неопублікованих раніше записів його розмов, які журналісти отримали від джерел у правоохоронних органах. Текстова публікація тут

Голова УІНП про ініціативи президента щодо відзначення 8-9 травня, соціологію та «побєдобєсіє»

Відтепер 9 травня спільно з державами ЄС Україна відзначатиме День Європи. Указ підписав президент України Володимир Зеленський. А законопроєктом пропонує відзначати 8 травня День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Голова Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Антон Дробович розповів в етері Радіо Свобода, що це означає для України. Читайте і дивіться тут

Чи піде УПЦ (МП) зі Святогірської лаври, і як вона там опинилась?

Святогірська лавра

Монастир на крейдяній скелі, монаші келії у печерах, яскраві церковні бані на тлі повільної течії річки Сіверський Донець та мальовничих пагорбів. Ці образи Святогір’я знайомі багатьом українцям, а особливо донеччанам, які тут відпочивали та молилися.

Але після початку російської агресії 2014 року місто перетворилося на привид: просторі готелі та пляжі здебільшого пустували, адже доїхати сюди з окупованих міст стало проблемою. А повномасштабне вторгнення Росії знищило красу і затишок місця: міст через Донець, що з’єднував лавру із містом, зруйнований; від обстрілів агресора є загиблі та поранені на території Святогірської лаври; російські снаряди спотворили храми.

На тлі подій, що почалися в Києво-Печерській та Почаївській лаврах, ми розбираємося: з чого почалася історія Святогірської Свято-Успенської лаври в незалежній Україні та чи варто чекати у єдиній донбаській лаврі «київського сценарію». Читайте за лінком

«В українській мові закладена повага до громади, в російській цього немає» – Андрій Содомора про вплив слова, війну і завдання для українців

Український перекладач античної літератури, письменник, професор Андрій Содомора /

Андрій Содомора – український перекладач, письменник, філолог, знавець античної літератури. У 1962 році він переклав віднайдену давньогрецьку комедію Менандра «Відлюдник».

В інтерв’ю Радіо Свобода він розповів, якою бачить мовну ситуацію в Україні, як діяти, щоб зберегти своє, і відкрив деякі секрети майстерності перекладу. Читайте і дивіться тут

Чорнобаївка: як живе село, назва якого стала мемом російсько-української війни

Яка ситуація у Чорнобаївці через майже пів року після звільнення від російських загарбників? Чи повертаються туди жителі? В яких умовах живуть місцеві ? Чи обстрілюють Чорнобаївку російські війська? Скільки коштів потрібно на відновлення інфраструктурних об'єктів, які знаходились на території села, чия назва стала мемом російсько-української війни?

Про все дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя». Текстова публікація тут

Публікації, які можуть вас зацікавити:

Подалі від Москви. Як перейменують місто Новомосковськ на Дніпропетровщині?

Під час однієї з акцій біля Верховної Ради України (архівне фото)

Місто Новомосковськ на Дніпропетровщині готується до перейменування. Міський голова Сергій Рєзнік проводить опитування щодо нової назви міста на своїй сторінці в соцмережі. У ньому – дев’ять варіантів, зокрема йдеться про повернення однієї з історичних назв – Самар, Самарчик або ж Новоселиця. Є також варіант Січеслав, який викликає наразі найбільше дискусій.

Які назви обговорюють та як на них реагують місцеві жителі й історики? Про це тут

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щопонеділка. Підписатись на розсилку можна тут