Путін просуває свої цілі в Україні, поки COVID-19 та інші кризи відволікають увагу Заходу – дослідження

Президенти Укарїни та Росії, Володимир Зеленський та Володимир Путін (колаж)

Президент Росії Путін використовує те, що увагу світу прикуто до численних криз, включаючи пандемію COVID-19, щоб просувати свої стратегічні цілі в Україні. Про це пише американський дослідницький інститут Institute for the Study of War (ISW) у своєму звіті, виданому 24 березня за авторства дослідників Інституту – Наталі Бугайової, Мейсона Кларка та Джорджа Берроса.

Російський президент Путін використовує численні кризи, включаючи # COVID19, для просування своїх стратегічних цілей в Україні, не привертаючи уваги Заходу. Докладніше читайте останню версію Росії в резюме розвідувальних даних

Дослідники зазначають: те, що в протоколах від 11 березня, Київ допустив можливість прямих переговорів з контрольованими Кремлем силами на Донбасі, «може дати старт міжнародній легітимізації російського військового вторгненням до України».

Саме це є основною метою Кремля, вважають дослідники, але наголошують – домовленості про переговори ще немає і Україна та Захід ще можуть змінити курс на легітимізацію ОРДЛО.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Консультативна рада» з представниками ОРДЛО: як вплине на ТКГ і ситуацію на Донбасі

Затвердження протоколу від 11 березня, на думку дослідників, дасть такі три перевагу Путіну.

  • Підтримає статус Кремля як спостерігача, а не сторони у війні на Донбасі, що відкриє шлях Москві домагатись зняття західний санкцій за дії на Донбасі.
  • Введення додаткових зон розведення сил, які передбачаються протоколом, може стати «винагородою для агресора», адже Кремль відкрито зловживав такими зонами ще в лютому.
  • Протокол передбачає, що дорадчий орган буде займатись питанням виборів на Донбасі, а «Україна не може проводити вибори на Донбасі, поки Росія утримує там військовий та політичний контроль».

Дослідники роблять висновок: «Теперішній підхід Зеленського до встановлення миру та реінтеграції територій, які тепер окупувала Росія, несе ризики для суверенітету України. Підхід Зеленського може надати Путіну важелі у світовій політиці».

Вони закликають Захід не допустити мирної угоди стосовно Донбасу на умовах Кремля, яка означатиме «здачу України і усунення обмежень для світових амбіцій Путіна».

Оригінал статті читайте на сайті «Голосу Америки».