«Полтавський танк»: травма до Олімпіади, конфуз із Путіним і історична нагорода. Історія Олександра Хижняка

Обіцяв виграти золоту нагороду і стримав слово

Його називали головною зіркою аматорського боксу. У 2017 році Олександр Хижняк став чемпіоном Європи серед молоді, серед дорослих та чемпіоном світу, причому здобув усі титули майже за пів року. І це найшвидший результат в історії українського боксу.

Йому прогнозували олімпійські нагороди, серйозні професійні контракти й вкотре обговорювали стиль на рингу та мовчання поза ним – Хижняк практично не коментує свої виступи між боями, але ніколи не відмовляє, коли закінчуються змагання на турнірах.

Його вважали одним із головних претендентів на медалі України на Іграх в Парижі, бо він обіцяв повернутися за «золотом» після срібного виступу на Олімпіаді-2020. І це попри майже пропущений сезон, травму перед турніром і зміну вагової категорії.

«Полтавський танк», так його називають, стримав свою обіцянку.

Олександр Хижняк став олімпійським чемпіоном, хоча до початку Олімпіади було багато питань, зокрема – чи вийде український боксер на ринг взагалі.

Радіо Свобода розповідає про історичний шлях українського боксера від перемоги на юнацькому рівні до олімпійського золота, звучання гімну України і сліз щастя в Парижі-2024.

Боксом Олександр Хижняк почав займатися з п’яти років. Саме батько – Олександр Хижняк-старший привів хлопця до секції боксу і з того часу тренує сина. У своїх інтерв’ю олімпійський чемпіон казатиме, що такий тандем – ідеальний. Звичайно, виникають моменти, коли «можуть поспілкуватися на підвищених тонах», але завжди знаходять компроміс, бо обидва хочуть перемог.

Дитинство і батько тренер

У 2012 році Олександр Хижняк став переможцем юнацького чемпіонату світу і його потрохи долучають до виступів дорослої збірної. На той момент в Україні найзірковіша збірна – Василь Ломаченко, Олександр Усик, Олександр Гвоздик, Тарас Шелестюк та Денис Берінчик тільки-но повернулися з Олімпіади в Лондоні з п'ятьма нагородами й всі, крім Шелестюка, йдуть в напівпрофесійну команду «Українські отамани». Хижняка підключати до виступів «отаманів» почнуть трохи пізніше. У 2015 – виступи на Європейських Іграх і «бронза».

Після чого – українцю не вистачило зовсім трошки, щоб вибороти ліцензію на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро у 2016-му. Проте сам боксер до цього ставився філософськи – треба працювати далі, не здаватися і не зупинятися.

«Полтавський танк» Хижняка називають через місце проживання та стиль боксу

2017 – рік Хижняка і початок епохи «полтавського танка»

Гучно про себе Хижняк заявив вже у 2017-му році, коли зібрав усі титули менше, ніж за пів року. Серед яких і звання чемпіону світу. І це була шоста золота медаль світової першості для України за всю історію незалежності – Олександр Усик, Тарас Шелестюк, Євген Хитров та двічі Василь Ломаченко. Навіть Віталій та Володимир Клички не могли таким похизуватися.

Тож не дивно, що саме Хижняка визнали найкращим боксером світу. На церемонії нагородження, яка відбувалася в російському Сочі, український боксер подякував за таке визнання… українською мовою.

«Мені надзвичайно приємно бути серед найкращих боксерів світу. Дуже приємно представляти саме свою країну тут і у всьому світі. Хотілось подякувати своєму батькові, тренеру за постійну підтримку та допомогу», – сказав Хижняк.

Церемонія нагородження на ІІ Європейських Іграх

Уже у 2019 році український боксер знову поставить в незручне становище російських боксерів і президента Росії Володимира Путіна. У фіналі вагової категорії до 75 кг на Європейських іграх українець не залишив шансів італійцеві Сальваторе Кавалларо. Як раз на боксерські турніри на запрошення організаторів приїхав і Путін, який був змушений встати під час виконання українського гімну на честь перемоги Хижняка.

Цікаво, що на тих же Європейських іграх Олександр Хижняк виграв у Гліба Бакши, який після анексії Росією українського Криму змінив громадянство.

Чому «Полтавський танк»? По-перше, за стиль Хижняка. Він проводить бої в атакувальному стилі – «засипає» суперника ударами. Саме тому про нього казали, що «пре, наче танк». Але мінус, про який кажуть спортивні експерти, у Хижняка через таку гіператаку проскакують недопрацювання в обороні. По-друге, Олександр виступає за Полтавщину на змаганнях.

«Срібло», яке змінило все

Хижняк мав вигравати золото ще у Токіо-2020. Тоді «Полтавський танк» був в ідеальній формі й вмотивований на нагороду. На шляху до нагороди українець не залишив шансів Еюрі Седено Мартінес з Домініканської республіки (4:1), у півфіналі був сильнішим за Еуміра Марсіала.

У фіналі Хижняк боксував проти бразильця Геберта Соузи. За записками суддів українець лідирував у двох раундах, проте в останньому – потрапив у нокаут і суддя достроково зупинив бій. Попри те, що Хижняк швидко встав і показав, що був готовий боксувати далі. Але рефері навіть не відрахував українцю, а показав, що переміг Геберту Соузі. Хижняк не погодившись з суддею, розлючений покинув ринг.

Для Хижняка стало принциповим повернутися на Олімпіаду і виграти золоту нагороду. Навіть, якщо треба буде відмовитися від контрактів і ще на чотири роки залишитися в збірній, а не перейти в професіонали.

Попри те, що українець одразу вскочив після падіння, судді вирішили, що перемогу здобув бразильський боксер

Олімпіада-2024 – гештальт закрито

Його рідну вагову категорії – до 75 кг – з олімпійської програми виключили. Тепер «полтавський танк» виступає у більшій – до 80 кг. Ліцензію на Ігри-2024 Хижняк виборов на характері, і в деякому сенсі – чудом.

Спочатку Хижняк не виступав на світовій першості за рішенням тренерського штабу, пізніше – «синьо-жовті» боксери бойкотували усі змагання через допуск російських та білоруських атлетів. Тож у Хижняка залишався лише один шанс – виграти Європейські ігри-2023. Що він і зробив.

На Олімпіаду Хижняк міг і не поїхати через серйозну травму руки

А далі – чітка підготовка до Олімпіади-мрії і … важка травма руки. Хижняк переніс операцію на лівій руці – у нього відірвалось сухожилля. Було навіть питання – чи зможе Хижняк відновитися до Олімпіади. Повноцінно боксер увійшов в тренувальний ритм вже майже перед самими Іграми. У червні він вже проводив спаринги, але жодного разу не вийшов на ринг на турнірах.

Фактично його справжні бої 2024 року почалися уже на самій Олімпіаді.

Спочатку українець заробив мінімальну перемогу у зустрічі проти австралійця Каллума Пітерса (3:2), далі впевнено виніс Мурада Аллахвердієва з Азербайджану (5:0), а у півфіналі подолав Крістіана Піналеса.

У фінальному бою проти Нурбека Оралбая з Казахстану Хижняк провів активний перший раунд і отримав мінімальну перевагу від суддів в оцінках. У другому періоді казахський спортсмен був більш активний і рахунок зрівнявся. На початку третього раунду Оралбаю надали медичну допомогу через кровотечу. Попри це, казахстанський боксер продовжив бій.

Хижняк перебоксував Оралбая за кількістю ударів в третьому раунді й роздільним рішенням виграв золоту нагороду.

Преміальні. За постановою уряду за «золото» українські спортсмени отримують призову у розмірі 125 тисяч доларів. Але напередодні ігор колег-боксерів вирішив підтримати ще й Олександр Усик. Пообіцяв особисто виплатити 80 тисяч доларів, тому представнику збірної України з боксу, хто стане олімпійським чемпіоном

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Спортcмени, медалі і гроші: Олімпіада-2024 у цифрах

Професійний бокс: чи буде перехід

За Хижняком «полювали» боксерські промоутери ще у 2013-му. Але весь цей час Олександр відмовляв: казав боксує не заради грошей, нагороди й популяризація України йому важливіша.

Чекали на його перехід одразу після Токіо-2020. Пропонувала і K2 Promotion, і Top Rank. Але Хижняк вирішив, що не може бути й мови про професійний бокс, поки він не виграє золоту нагороду. Причому сам боксер зазначав, що він настільки жив цим Парижем-2024, що навіть не замислювався, а що буде після перемоги.

Тепер, коли «золото» їде до Полтави, збирається відпочити зі своєю родиною, а вже потім думати про майбутнє.

Про цю нагороду він мріяв з дитинства

Трохи статистики:

  • Це вже п’ята золота нагорода українських боксерів на Олімпіадах. Раніше чемпіонами ставали Володимир Кличко (1996 рік), Василь Ломаченко (2008, 2012), Олександр Усик (2012). І Хижняк виводить бокс на перше місце серед усіх видів спорту, де Україна за всю незалежність вигравала золоті нагороди. Ще 5 нагородами можуть похизуватися тільки спортивні гімнасти.
  • Це загалом 16-та нагорода боксерів на Іграх. Більше – тільки легкоатлетів.
  • Це друга олімпійська нагорода для Хижняка. Раніше дві медалі з Олімпіади мав тільки Василь Ломаченко. Щоправда, обидві «золоті».
  • Це третє золото України на Олімпіаді в Парижі. І українці вже за кількість медалей вищого гатунку перевершили прогнози спортивних аналітиків. За оцінками компанії Nielsen’s Gracenote, «синьо-жовті» мають виборють 13 медалей: 2 золоті, 4 срібні та 7 бронзових.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «День починається із СМС «Ви живі?»: українські скелелази про Олімпіаду і війну
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Олімпійська «бронза», удар по «Охматдиту» та емоції рідних. Інтерв'ю із стрибункою у висоту Геращенко
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Історичне золото, «виття» у Росії та підтримка ЗСУ. Усе, що треба знати про олімпійську чемпіонку Магучіх