Леді Гага, Зідан і 85 човнів: в Парижі запалили Олімпійський вогонь (фотогалерея)

Олімпійський парад почався з мосту Аустерліц. За маршрутом: острів Сен-Луї, острів Сіте, Великий палац. Кінцева зупинка: неподалік Єнського мосту та площі Трокадеро.

До церемонії відкриття Олімпіади залучили режисера та актора Томаса Джолл. Він об'єднав класичні твори й сучасні твори Франції, не забувши й про культурні теми сьогодення. Наприклад, під час шоу посіпаки допомагали знайти Мона Лізу. 

На церемонії також нагадали про важливість гендерної рівності в мистецтві: в Парижі 240 статуй чоловіків і лише 40 скульптур присвячених жінкам. 

Гендерна рівність – одна з головних тем для обговорення на Іграх. Це перша в історії Олімпіада, на якій було досягнуто абсолютної гендерної рівності. Відсоткове співвідношення за кількістю спортсменів і спортсменок врешті дійшло до довгоочікуваної цілі – 50:50. 

Церемонія відкриття тривала близько чотирьох годин. Серед зірок – співачки Леді Гага, яка виконала пісню 1961 року «Mon Truc En Plume» (оригінал – співачка Зізі Жармен).

Попри те, що у Парижі дощило, непогода не завадила Церемонії відкриттю.

У Франції в ніч перед відкриттям Олімпійських ігор у Парижі, ймовірно, внаслідок диверсій було пошкоджено кілька високошвидкісних залізничних ліній. Про це повідомила французька залізнична компанія SNCF. Безліч поїздів було скасовано, інші прямували із запізненням.Тому правоохоронців було чимало під час Церемонії відкриття.

На Іграх в Парижі виступає найменша кількість українських атлетів за всі Олімпіади – усього 140 спортсмен. Український прапор на відкритті тримали тенісистка Еліна Світоліна та плавець Михайло Романчук. 

Олімпійський вогонь ніс невідомий трейсер в масці. Таким чином організатори нагадали про один з дебютних видів спорту – паркур, родом ця дисципліна саме з Франції.

У цей час на човнах спортсмени танцювали, співали й навіть повторювали сцену з «Титаніка».

З Сени Церемонія перенеслась до Ейфелевої вежі. 

На головній площі зі зверненням до спортсменів виступив президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах. А колишня офіцерка французької армії, яка весь цей час була в ролі срібної вершниці, виявилася офіційним прапороносцем Ігор.
 

Кінцева зупинка олімпійського вогню – сади Тюїльрі.До чаші факел передавали легендарні спортсмени – Зінедін Зідан, Серена Вільям та Рафаель Надаль. 

Окрема частина церемонії – музична вставка з хітами різних країн останніх десятиліть.

На літній Олімпіаді-2020 у Токіо «синьо-жовті» здобули 19 нагород: одну золоту, шість срібних та 12 бронзових. На Іграх в Парижі, за оцінками компанії Nielsen’s Gracenote, українці виборють 13 медалей: 2 золоті, 4 срібні та 7 бронзових.

Фехтувальниця Ольга Харлан – одна з головних медальних надій України. Представниця Миколаєва також активно спілкується зі світовою пресою та розповідає про наслідки війни Росії проти України.

Олімпійські ігри в Парижі триватимуть до 11 серпня 2024 року.