Добровільно-примусова обсервація. Повернення українців із Катару призвело до скандалу

Евакуйована із Дохи на території готелю «Козацький», 30 березня 2020 року

У ніч на 30 березня в аеропорту Бориспіль приземлилися два евакуаційні літаки із Дохи, що у Катарі. Рейси здійснювала українська авіакомпанія SkyUp Airlines, а більшість пасажирів – українці, які поверталися додому із Балі. Попри те, що літаки в аеропорту були вже о 2-й ночі, покинути їх відразу, як сподівалася більшість пасажирів, не вийшло. І причиною цьому стала затверджена напередодні ввечері постанова Кабінету міністрів про обов'язкову обсервацію тих, хто повертається з-за кордону.

Обов'язкова обсервація – це не самоізоляція у власних домівках, а перебування усіх осіб, що повернулися з однієї країни в одному місці. На кшталт ситуації, що була наприкінці лютого у Нових Санжарах, коли до України повернулися громадяни, які перебували в Китаї, і яких ізолювали у медичному центрі на Полтавщині. З того моменту до обов'язкової обсервації людей майже не залучали, а з усіх, хто повертався евакуаційними рейсами чи перетинав кордон самостійно, брали обіцянку – самоізолюватися. З того моменту до України, за даними МЗС, повернулися близько 145 тисяч людей.

Тож пасажири рейсу із Катару стали першими, до яких мали застосувати нові правила і відправити на обов'язкову обсервацію, після ухваленої Кабміном постанови увечері 29 березня.

Утім, як повідомляють самі пасажири евакуаційних рейсів, вони нічого не знали про обов'язкову обсервацію і вперше почули про неї вже у Досі.

«Виліт мав відбутися о 18-й. Однак нас протримали в літаку ще три години, змушуючи підписати папірець про добровільну обсервацію або безкоштовно в готелі «Козацький», або за гроші в інших готелях, при цьому суми вказані в євро. Після того, як зрозуміли, що не всі будуть підписувати цей папірець, попросили написати, що ми з ним ознайомилися» – написав на своїй сторінці у фейсбуці один із пасажирів рейсу із Дохи Віталій Заєць.

Про те, що вперше про обсервацію пасажири дізналися, перебуваючи вже в Катарі, а не на Балі, розповіла Радіо Свобода ще одна пасажирка Віктора Беседіна.

«Навіть, коли ми реєстрацію в Досі пройшли, то нічого не знали, – каже вона. – Сам літак навіть від'їхав від гейту, ми вже були на старті, щоб злітати, але потім повернулися назад і нам роздали ці папірці».

«По прильоту в Київ зустрічає багато поліції і нацгвардійців, в аеропорт пройти не дають, тільки в автобуси на обсервацію», – написала у фейсбуці ще одна пасажирка спецрейсу Вікторія Андрушко.

Ті пасажири, які погодилися на обсервацію, поїхали на автобусах в готелі. Ті ж, які були проти, залишалися в літаках до ранку для з'ясування обставин. Кажуть, головна проблема – брак комунікації.

«По прильоту в Київ ми просили надати представника, який пояснить нам наші права. Ми не проти здати тест. Ми не виступаємо проти ізоляції, але на нормальних, людських умовах. Нас тримали 9 годин в літаку без доступу до їжі та води, з порушенням усіх прав. Ті, хто були з дітьми, то поїхали одразу. Ймовірність підчепити хворобу у таких закладах більше, ніж там, звідки ми приїхали. Якби я знав, то залишився б на Балі», – розповів пасажир Віталій Заєць у коментарі Радіо Свобода.

За словами пасажирів, вони мали вибір між безкоштовним перебуванням у готелі «Козацький», що у центрі Києва, або ж у конгрес-готелі «Пуща», що у Пущі-Водиці, за 169 євро на особу за 14 днів перебування. Хоча згодом міністр Інфраструктури Владислав Криклій заявив, що і перебування у «Пущі» буде за кошт держави. Утім, тим, хто перебуватиме на обсервації, доведеться оплачувати їжу.

Територія готелю «Козацький» під охороною поліції і Нацгвардії

Пасажирка Вікторія Беседіна одна із тих, хто поїхав на обсервацію до готелю «Козацький». Радіо Свобода вона розповіла, що прибула туди близько 6-ї ранку.

«Тут дуже холодно, а у нас взагалі немає теплих речей із собою, – зауважує вона. – Тобто це звичайний спортивний костюм, в якому ми летіли. Адже ніхто такого не передбачав. Ми одягли на себе все, що було, замоталися в рушники і ковдру, включили кондиціонер на обігрів».

Однак, за словами Вікторії, до вечора в готелі включили опалення. Імовірно, це пов'язано із тим, що готель «перебував 20 днів на карантині і був практично законсервований».

Your browser doesn’t support HTML5

Родич евакуйованих з Балі коментує ситуацію із обсервацією

Близько 13-ї до готелю «Козацький» приїхав для роз'яснень міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Одне з найчастіших запитань, яке ставили міністру евакуйовані українці під час розмови, стосувалося можливості поїхати додому в самоізоляцію замість перебування на обсервації у готелі.

Утім, Криклій зазначив: «Раніше всі підписували зобов'язання про самоізоляцію і порушували його. Інформацію про те, скільки сотень адмінпротоколів щодо порушення самоізоляції було складено, може надати поліція. Це рішення зарекомендувало себе, як не дуже дієве і ефективне, і тому ми ухвалили рішення щодо обсервації. Відповідно з учорашнього дня – ви або прилітаєте і проходите обсервацію, або залишаєтеся на місцях».

Пізніше під час брифінгу для ЗМІ Владислав Криклій сказав: «Самоізоляція, на жаль, погано працює. Люди кажуть що самоізолюються, а я йду по коридору і чую «завтра піду на роботу». Найефективніше, що зараз у світі відбувається – це обов'язкова обсервація. Є країни, які будують спеціальні зони, де розміщують людей. Ми вирішили робити це в більш комфортних умовах і домовилися з готелями. Питання обсервації – це не лише питання особистого дискомфорту, а й питання безпеки близьких і рідних».

Пообіді до готелю «Козацький» прийшли родичі та друзі деяких евакуйованих українців з Дохи. Їм принесли їжу та теплий одяг. Сама ж територія готелю охороняється правоохоронцями, евакуйованих за межі території не випускають.

«Я погоджуюся, що багато людей не дотримуються правильних заходів. Я розумію, що жорсткі заходи – це логічно. Але зробили це чомусь лише з нашим рейсом. До цього люди прилетіли з Нью-Йорка, В'єтнаму. Всіх відпустили. А саме наш рейс опинився тут. При цьому ми всі летіли з Балі, де немає надзвичайного стану, а за статистикою хворих людей не так багато. Деякі прилетіли з тих країн, де вірус більш поширений, де є більша ймовірність, що вони захворіли і є переносниками захворювання. А сидимо тут ми. Якщо б це зробили зі всіма, то це було б чесно і адекватно», – наголосила в розмові з Радіо Свобода Вікторія Беседіна.