«В готелях – штаби та казарми». Як військові РФ захоплювали курорти Приазов'я? | Новини Приазов’я

Your browser doesn’t support HTML5

Наскільки постраждала від окупації курорти Приазов'я? Як російські військові захоплювали готелі і бази відпочинку у регіоні, і яких збитків зазнали власники цих об'єктів розміщення? В якому стані може бути курортна галузь Приазов'я після війни, і скільки часу буде потрібно для її відновлення?

Російські окупаційні сили перетворили курортні селища Азовського узбережжя на військові бази. Про це 25 квітня в ефірі телемарафону розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров. За його словами, на окупованому узбережжі Азовського моря влаштовані місця концентрації російських військових і техніки.

Посадовець розповів, що в Кирилівці захоплено приблизно 250 баз відпочинку та готелів, частина з них розграбована, а в частині живуть російські військові. При цьому російські окупаційні сили анонсують підготовку до курортного сезону.

Бердянська міська рада 28 березня повідомила, що російські окупаційні сили планували створити у цьому місті умови для реабілітації російських військових та членів їхніх сімей. Місцем для реалізації свого задуму вони обрали територію та майновий комплекс групи санаторіїв «Курорту Бердянськ». У міській раді зазначили, що у планах окупаційної влади - перепрофілювати колишню територію курорту виключно під потреби російської армії.

Призначений Росією так званий виконувач обов'язків губернатора окупованої частини Запорізької області Євген Балицький 10 березня повідомляв, що у цьому регіоні начебто буде створено туристичний кластер, до якого увійдуть території від Бердянська до Кирилівки. За його словами, на окупованій частині Запоріжжя налічується близько півтори тисячі засобів розміщення. Гостьові будинки, санаторії, дитячі табори здебільшого розташовані у Бердянську, Приморську та Кирилівці. Є можливість одночасно розмістити близько двохсот тисяч осіб, – писав Балицький.

Наскільки постраждала від окупації курортна сфера Приазов'я? Як російські військові захоплювали готелі і бази відпочинку у регіоні, і яких збитків зазнали власники цих об'єктів розміщення? В якому стані може бути курортна галузь Приазов'я після війни, і скільки часу буде потрібно для її відновлення?

Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведучий Олександр Янковський.