Радіація чи окупація. Чого більше бояться у Запоріжжі?

Запорізька атомна станція в Енергодарі захоплена російськими військовими з початку березня

Проєкт Радіо Свобода«Новини Приазовʼя» поцікавився у жителів Запоріжжя, чи стежать вони за новинами про ситуацію із Запорізькою атомною станцією? Чи бояться вибухів та аварій там? Чи знають, що робити, якщо станеться витік радіації? Та чи бояться російської окупації свого міста?

  • Найбільша в Європі атомна електростанція в окупованому українському місті Енергодар, неодноразово зазнавала обстрілів, викликаючи побоювання ядерної катастрофи. Україна звинувачує в цьому російські сили і закликає припинити «ядерний терор».
  • Російська сторона звинувачення відкидає і каже, що обстріли нібито здійснюють українські військові. При цьому Росія відмовилася від пропозиції створити демілітаризовану зону довкола ЗАЕС.
  • Російські війська накопичують техніку на території Запорізької АЕС та збільшили кількість військових на станції, заявляють в компанії «Енергоатом».
  • Водночас в Запоріжжі почастішали сигнали повітряної тривоги, російська армія продовжує запускати ракети в напрямку міста, а підконтрольні окупантам сили оголошують проведення так званого «референдуму» по приєднанню Запорізької області до РФ.

«Йод в аптеках розкупили»

Жителі Запоріжжя кажуть, що не помічати новин про загрози з атомної станції зараз неможливо, оскільки про це говорить весь світ. Містяни розуміють всю небезпеку, але сподіваються, що катастрофи не буде.

«Сподіваємося, що вибухів (на ЗАЕС – ред.) не буде, хоча розуміємо, що таке може бути. Які це будуть вибухи? Якщо щось буде, то думаю, не настільки серйозне, я на це сподіваюся. Але звісно точно сказати не можна», – поділився житель міста Андрій.

Інша співрозмовниця Оксана розповіла про те, що через інформацію навколо ЗАЕС попрямувала до аптеки за йодом, але там їй повідомили, що його вже розкупили.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Аварія на ЗАЕС: чи можливо це і як підготуватися?

«Окупації вже не буде»

Деякі опитані запоріжці зізнаються, що більше бояться окупації, але разом із цим є впевненість, що російське захоплення міста зараз малоймовірне.

Вибух на станції – це катастрофа взагалі для всього світу
Житель Запоріжжя Євген

«І те (вибухи на АЕС – ред.), і інше (окупація міста – ред.) не приймаються взагалі. Окупація – це взагалі неможливо, а вибух на станції – це катастрофа взагалі для всього світу», – вважає місцевий житель Євген.

«Окупації вже взагалі боятися не треба. Тому що вона неможлива. А щодо вибуху на ЗАЕС – це така дуже серйозна провокація, щоб посіяти паніку. Вибухів ще не було, але люди вже деякі їдуть. Це залякування та інформаційний тероризм», – додав інший співрозмовник Андрій.

Жителька Запоріжжя Оксана каже, що містяни впевненні в доброму укріпленні міста, тому «наземної окупації скоріш за все не буде», а от від радіаційної загрози ніхто не застраховані, зазначила дівчина.

Перше ж, що планують робити опитані нами жителі у випадку витоку радіації з ЗАЕС – їхати якнайдалі та сподіваються на організовану владою евакуацію.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війська РФ збільшують кількість військової техніки на території Запорізької АЕС – «Енергоатом»
  • Російські війська захопили Енергодар Запорізької області – місто, в якому розташована АЕС – 4 березня. Того ж дня окупанти відкрили вогонь по атомній електростанції. Обстріли тривали кілька годин і за цей час російські військові влучили в тренувальний центр станції. Пожежу ліквідували. З того часу Запорізька АЕС контролюється російською армією та представниками «Росатому».
  • 11 серпня російські окупаційні війська знову обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано п’ять «прильотів». Інформацію про це опублікувало державне підприємство «Енергоатом».
  • За повідомленням очільника Міністерства внутрішніх справ України Дениса Монастирського, на Запорізькій АЕС «спостерігають високий рівень загрози». Через це МВС «готується до будь-яких сценаріїв», аж до евакуації населення, заявив Монастирський.
  • Росія звернулася до Ради безпеки ООН з вимогою провести 23 серпня засідання щодо ситуації на Запорізькій АЕС. Російська Державна дума також заявила, що 25 серпня проведе засідання для обговорення «загрози безпеці Запорізької АЕС». Президент України Володимир Зеленський назвав це «нахабством».
  • Минулого разу Росія ініціювала скликання Ради безпеки ООН 11 серпня.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія і ЗАЕС: або «жест доброї волі», або ні на Кубані, ні в Криму «не можна буде жити»
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія має «повернути контроль над ЗАЕС» Україні: очільниця міністерства енергетики США Дженніфер Ґренголм
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Байден, Макрон, Шольц і Джонсон обговорили ситуацію на ЗАЕС