Удари КАБами по центру – нові реалії Запоріжжя. Як протидіяти?

Поранена внаслідок російського обстрілу мешканка Запоріжжя біля свого будинку, 23 вересня 2024 року

Чому російські КАБи змогли долетіти до центру Запоріжжя? Як часто Росія завдає авіаударів по Херсонській і Запорізькій областях? Як українські військові можуть протидіяти обстрілам КАБами, і що варто знати цивільним, аби убезпечитися від авіаударів? Про це – в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Росія вдарила керованими авіабомбами по Запоріжжю пізно ввечері 22 вересня. За даними Запорізької ОВА, російська армія завдала щонайменше сім авіаційних ударів по місту та по Запорізькому району. Постраждали понад двадцять людей. Внаслідок авіаударів пошкоджені 40 багатоповерхівок, а також об’єкти соціальної сфери та інфраструктури в двох районах Запоріжжя.

Виконувачка обов'язків міського голови Запоріжжя Регіна Харченко зазначила, що російські військові обстрілювали місто протягом 40 хвилин.

Наступного вечора загарбники знову спрямували КАБи на місто. Через цю атаку 1 чоловік загинув та ще 6 людей, серед яких 13-річна дівчинка та 15-річний хлопець, поранені, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

«Обстріли без військових переваг»

Депутат Запорізької міської ради, адвокат Дмитро Гладкий ввечері 22 вересня прибув на місце влучань у Запоріжжі за 15 хвилин після вибухів. Він розповів «Новинам Приазов’я», що у центрі міста, де зафіксували руйнування, немає жодного військового об'єкту.

«Так, вперше зафіксовано руйнування від керованих авіаційних бомб безпосередньо у місті Запоріжжя. Одразу влучання було фактично в самий центр міста. І це знаково з точки зору і кваліфікації дій, бо видно, що жодних об'єктів, які б мали саме значення для воєнної переваги, для супротивника, для Росії, не вбачається. Тому це очевидно якісь супутні, можливо, з метою залякування, з метою тероризму дії», – зауважив він.

Депутат зазначив, що обстріл КАБами відбувся до комендантської години, коли деякі містяни ще перебували на вулицях. Постраждалих могло бути більше, зауважує він.

Дмитро Гладкий

Загроза для Запоріжжя, для містян є значущою
Дмитро Гладкий

«Якщо порівнювати руйнування, то тут залежить від багатьох факторів. Запоріжжя бачило гірші руйнування із більшою кількістю жертв, але тут треба вбачати, яка є тенденція, які можливості противника. Бо це не та дія, яку можна спокійно перенести. Загроза для Запоріжжя, для містян є значущою», – наголосив депутат.

Руйнувань зазнав переважно Вознесенівський район Запоріжжя, розповів він. В обʼєктах цивільної інфраструктури через ударну хвилю повилітали шибки.

«Споруди, ті, що капітально побудовані, витримали, і це підтверджує важливість і необхідність використання правила двох стін під час атак. Бо, очевидно, це може і врятувати, зберегти життя», – наголосив депутат.

Гладкий додав, що такі дії російських військових порушують закони і звичаї війни та мають кваліфікуватися як воєнний злочин.

Наслідки удари КАБом по Запоріжжю, 23 вересня 2024 року

Росія вчергове показує, що не дотримуються міжнародних норм
Дмитро Гладкий

«Якщо ми кажемо, що зброя, яку використовують наші супротивники, є високоточною, то тут слід було б подумати про розрізнення і про безпосередньо мету, якої мав би досягнути супротивник – РФ. Очевидно, що жодної військової переваги не досягнуто цим обстрілом. Якщо ми кажемо про те, що ця зброя не є високоточною, то це знову є порушенням, бо сторони не мають права використовувати таку зброю, яка вийде за принципи розрізнення і пропорційності. Це означає, що замість легітимних цілей, військових цілей, будуть уражені цілі захищені, тобто цивільні об'єкти. Через це вже порушено кримінальне провадження прокуратурою Запорізької області. Це є міжнародним злочином і за українським законодавством, і за міжнародним. Росія вчергове показує, що не дотримуються міжнародних норм», – додав Гладкий.

  • За даними ДСНС, кількість постраждалих внаслідок удару у ніч проти 23 вересня російських військових по Запоріжжю становить 22 особи. Серед постраждалих також 13 жінок, 7 чоловіків. Врятовано 27 мешканців міста.
  • Російська армія здійснює авіаудари по Запорізькій області щодня. Очільник регіону Іван Федоров розповів, що обстріли громад Запорізької області, зокрема, керованими авіабомбами, дронами та артилерією, стають дедалі частішими.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «На молекули розщепить, і все»: чому Україна наразі не може протистояти російським КАБам?

Поновили атаки авіабомбами на Херсонщині

Російські військові також не припиняють обстрілювати КАБами правобережну Херсонщину. Військова адміністрація області 22 вересня повідомила, що армія РФ випустила керовані авіабомби по одному з населених пунктів Дар’ївської громади. Тоді зафіксували влучання по території раніше зруйнованої школи та складських приміщеннях.

До того, 17 вересня, загарбники завдали ударів керованими авіабомбами по одному з населених пунктів Бериславського району. Там знищили «пункт незламності» та житлові будинки.

Речник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков розповів «Новинам Приазов'я», що російські війська скидають КАБи переважно на цивільні об'єкти. Найбільше страждають наближені до Дніпра території Бериславського і Херсонського районів.

Олександр Толоконніков

«Буває, що немає КАБів, а буває 4 або переважно – це до десяти КАБів, які вони скидають на об'єкти цивільної інфраструктури, такі як Новорайська лікарня, яку вони зруйнували і там постраждали люди. Також у Дар’ївській громаді знову вдарили по зруйнованій школі, яку вони до цього розбили ракетою. Ну і, звичайно, вся прибережна зона – Садове, Веселе, Козацьке постійно перебувають під атаками. Нещодавно Інгулець – удар по складських приміщеннях. Тому дійсно можна сказати, що наразі є посилення обстрілів КАБами», – каже речник.

КАБи не такі вартісні, як ракети. Вони можуть їх використовувати у будь-якій кількості
Олександр Толоконніков

Втім, він нагадав, що минулого року кількість обстрілів керованими авіабомбами на Херсонщині була більшою.

«По 87 КАБів минулої осені пускали, до того часу поки українські сили протиповітряної оборони почали збивати СУ-24, СУ-25 на лівому березі [Херсонщини], звідки запускають КАБи. 87 – це був антирекорд скидів КАБів на правобережну Херсонщину. Для них КАБи не такі вартісні, як ракети. Вони можуть їх використовувати у будь-якій кількості. Але, звичайно, ці носії (літаки, носії КАБів – ред.) бояться, що їх зіб'ють. Тому, коли їх почали збивати, кількість атак саме КАБами на Херсонщині впала. А зараз відновлюється, але думаю, що це також до певного часу», – сказав речник.

Зруйнована російськими ударами лікарня в Бериславі на правобережній Херсонщині, жовтень 2023 року

КАБи долітають далі, ніж ствольна артилерія та дрони, каже Толоконніков. Також вони мають більш руйнівну силу.

«КАБи можуть летіти до 70 км, досить-таки далеко. Але є плюс в цьому, що люди можуть встигнути зреагувати на тривогу і спуститися в укриття Це не так, як за артилерією, мінометами або FPV-дронами», – зазначив він.

  • У середині січня 2024 року українські Повітряні сили збили російській літак дальнього радіолокаційного виявлення (ДРЛВ) А-50 та летючий командний пункт Іл-22.
  • Згодом – з 17 до 29 лютого – українські військові, за словами командування ЗСУ, збили 13 російських літаків, серед яких винищувачі Су-35 та Су-34.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ми як мішені в тирі»: жителі Херсонщини потерпають від атак російських дронів

«Терористична мета»

Речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук вважає, що метою російських обстрілів керованими авіабомбами є вплив на цивільне населення України.

Сергій Братчук

КАБи стали летіти до 80 кілометрів, щоб уражати відповідні цілі
Сергій Братчук

«Це суто терористична мета. Це намагання оцим фізичним способом, вогневим способом тиснути на те населення наших міст і населених пунктів, які розташовані на певних локаціях. Зокрема, зараз до них долучилося Запоріжжя. Згадаємо Харків, Суми й, на жаль, цей список поповнився. ФАБи перетворюються на КАБи, а ФАБів у Росії надзвичайно багато. Для цього використовуються зміни в тактико-технічних характеристиках, а саме – ці КАБи несуть у собі такий елемент як УМПК – це універсальний модуль планування і корекції, що дає, дійсно, можливість сьогодні літакам [російським] не наближатися сильно [до території, яку контролюють українські військові], а запускати КАБ на відстані, бо КАБи стали летіти до 80 кілометрів, щоб уражати відповідні цілі. Ще раз хочу сказати, цілі – це суто об'єкти критичної й цивільної інфраструктури», – пояснив він.

Читайте також: Фортифікації та оборонні лінії по Дніпру – чи втримають ЗСУ наступ РФ на Херсонщині

Росія намагається максимально збільшити відстань, з якої її літаки могли би запускати авіабомби, але водночас не потрапити під удар з боку Сил оборони України, каже Братчук. За його словами, те, що КАБи стали долітати до Запоріжжя, не свідчить про відступ української армії на якійсь із ділянок фронту.

Вирва після удару КАБом по Оріхову Запорізької області

Далекобійна зброя має виносити військові летовища РФ для того, щоб ці літаки взагалі не могли підійматися у повітря
Сергій Братчук

«Це ситуація, яка є не дуже приємною, м'яко кажучи. І треба зараз звикнути, наскільки це можливо, жити в таких умовах. По-перше, реагувати на всі ті заклики, які лунають від відповідних структур – йти до укриття, а не ігнорувати ці сигнали тривоги. І, власне, друге питання, не менш важливе, а яким чином протидіяти сьогодні цій російській навалі в такому форматі: авіація, КАБи й удари по наших містах? Перш за все – це, звичайно, складна робота наших Сил оборони й усіх тих служб, які в цьому задіяні й працюють над цим. Звичайно, ми говоримо про нашу розвідку, ми говоримо про наших спецпризначенців. Бо розвідка має з'ясувати, де розташовані такі бази зберігання цих ФАБів, де розташовані ці летовища, з яких злітають ці ворожі літаки. Ну і спецпризначенці мають виконати завдання – знищити ці бази зберігання боєприпасів. Я знову можу згадати про далекобійну зброю, яка має виносити військові летовища, має руйнувати російську авіаційну інфраструктуру, для того, щоб ці літаки взагалі не могли підійматися у повітря», – наголосив Братчук.

  • Раніше низка експертів повідомляли, що проблему КАБів частково могла б вирішити поява в Україні літаків F-16, які здатні збивати носіїв цих авіабомб. Зокрема, військовий аналітик Олексій Гетьман казав, що вони здатні не давати російській авіації підлітати на відстань щонайменше 50-70 км.
  • Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.
  • Перші винищувачі F-16, що прибули до України, показали під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ 4 серпня.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Понад 80 авіабомб на день» на півдні: як і коли Україна зможе протидіяти масованим обстрілам армії РФ?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Потрібна довга рука». Як зупинити удари російськими КАБами по Україні?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Бомбардування Оріхова. Як російська армія випробовує керовані авіабомби на українському містечку?