Злочини РФ проти дітей з України | Новини Приазов’я

Your browser doesn’t support HTML5

Які злочини скоює Росія проти українських дітей, і в яких регіонах найбільше? З якими психологічними наслідками стикаються діти через війну? Чи вдасться покарати російську владу за злочини проти українських дітей?

В Україні з початку повномасштабного вторгнення зареєстрували близько 4 тисячі злочинів, які вчинили російські окупанти проти дітей. Про це у вересні повідомив генеральний прокурор Андрій Костін. За його словами, найбільша кількість – у Луганській, Донецькій та Херсонській областях. Злочини стосуються фактів викрадення, примусової депортації та сексуального насильства щодо дітей. Крім того, генпрокурор нагадав, що на окупованих територіях намагаються перевиховувати українських дітей та залучають їх до мілітарних організацій. Дітям видають російські паспорти, замінюють дані, насаджують наративи російської пропаганди і змушують вступати до «Юнармії» та інших парамілітарних структур.

Нагадаємо, що, згідно з даними Національного порталу «Діти війни», депортованими вважають понад 19 тисяч дітей. За даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, які він озвучував у вересні цього року, повернути з окупованих територій або Росії вдалося понад 900 дітей.

Які злочини скоює Росія проти українських дітей, і в яких регіонах найбільше? З якими психологічними наслідками стикаються діти через війну? Чи вдасться покарати російську владу за злочини проти українських дітей? Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведуча Юлія Щетина.