«Війна диверсійних груп та просування до рубежів оборони»: де російська армія готується атакувати на півдні

У Херсонській області наразі йде позиційне протистояння каже військовий експерт Сергій Кузан

«Цілодобові обстріли не вщухають – дуже багато летить керованих авіабомб, ракет, артилерії. Ситуація дуже напружена», – описує ситуацію в населених пунктах наближених до фронту на запорізькому напрямку керівництво Оріхівської адміністрації.

Днями речник Сил оборони півдня Владислав Волошин повідомив, що російська армія готується до атак на Запорізькому напрямку, зокрема, поблизу населених пунктів Приютне та Роботине. За його словами, для цього війська РФ використовують тактику так званих «м'ясних штурмів». При цьому численні штурми відсутні, але триває щоденна контрбатарейна боротьба.

Чи справді російська армія готується до атак на Запорізькому напрямку? Як це впливає на життя прифронтових населених пунктів? Наскільки активізувалися бойові дії на Херсонщині, і чи небезпечно це для правого берегу, дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Волошин зазначив, що штурмові дії російської армії призначені, щоб відсунути лінію бойового зіткнення і захопити певні плацдарми. До того ж російська армія прагне відрізати шляхи логістики, які йдуть із Запоріжжя, а також стягнути на цей напрямок українські сили та засоби. На Запорізькому напрямку ситуація залишається «складною», втім «російські окупанти не мають великого успіху», запевнив речник.
  • В американському Інституті вивчення війни днями повідомили, що російські війська просунулися на Оріхівському напрямку поблизу Роботиного Запорізької області. Також вони атакували позиції Сил оборони на кордоні Донецької і Запорізької областей.

«Кількість обстрілів збільшується»

Начальник Оріхівської міської військової адміністрації Микола Вініченко розповів «Новинам Приазов'я», що поблизу прифронтових сіл – Новоданилівки і Новоандріївки, кількість обстрілів збільшилася.

Розбиті обстрілами будівлі в Оріхові

«Дуже багато зараз летить по них керованих авіабомб, керованих ракет, артилерії. Це відбувається цілодобово, наші території щодня під обстрілом. Ситуація дуже напружена. Те, що там десь просунулися російські військові, я сказати не можу. У нас всі на місці, хлопці тримають фронт», – каже він.

Посадовець нагадав, що деякі населені пункти Оріхівської громади вже зруйновані на 99%. Втім, люди там все одно залишаються.

«У Новоданилівці ще залишається 17 осіб, у Новоандріївці – 45. На сьогодні там немає ні магазинів нічого. Ми завозимо їм гуманітарну допомогу два рази на тиждень. Ми з цими людьми не раз говорили й просили їх евакуюватися. В нас є евакуаційний транспорт свій в громаді, який може їх вивезти. Є гуртожитки в Запоріжжі, які готові прийняти цих людей, але ж люди самі не хочуть виїжджати», – повідомив Вініченко.

Людям в Оріхівську громаду завозять гуманітарну допомогу

Зруйновані багатоповерхівки, немає ні одної, яка б вціліла
Микола Вініченко

В Оріхові, а також Новопавлівці, яка поблизу, панічних настроїв серед людей немає, додав начальник військової адміністрації.

«Люди вже звикли третій рік у війні жити. Найбільше дістається прифронтовим селам Оріхівської громади, які потерпають від КАБів, від артилерії місту дістається кожного дня. Десь на 90% місто зруйнована вже. Вся критична інфраструктура зруйнована, зруйновані багатоповерхівки, немає ні одної, яка б вціліла. Приватний сектор так само», – зазначив посадовець.

Зруйновані багатоповерхівки в Оріхові

  • Раніше розвідка Британії зазначила, що після захоплення міста Вугледар на Донеччині сили РФ, ймовірно, продовжать наступ, адже місто знаходиться на перетині двох ключових фронтів – Запорізького та Донецького. Однією з ймовірних цілей є Велика Новосілка у бік Запоріжжя по шосе T0509. У 8 км на північ знаходиться Богоявленка, зазначили в британській розвідці.

«Маріуполь – військова база РФ»

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко 14 жовтня повідомив, що напередодні у цьому регіоні відбулося велике перекидання живої сили російської армії. За його даними, у місті зафіксували понад 20 вантажівок, які їхали двома організованими колонами. Вони переміщалися маршрутом Росія – Новоазовськ –Маріуполь – Микільське – Розівка – Пологи. Андрющенко зазначив, що на вантажівках були відсутні тактичні маркування, що може свідчити про підготовку нової наступальної операції, втім, поки невідомо, на якому з напрямків.

Депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін каже, що окупанти перекидають через це місто як особовий склад, так і техніку.

«На відео зафіксували пересування саме особового складу по набережній, всі маріупольці знають цю ділянку, і через знищений завод «Азовсталь». Тобто по трасі, де дві смуги, одну зі смуг повністю використовують під пересування російських військових. Ешелони йдуть по правій смузі, по лівій смузі їздить цивільний транспорт. Це дає підстави для занепокоєння. З урахуванням останніх подій, вони тепер все пересувають через напрямок по лінії до кордонів Запорізької області», – зауважив маріуполець.

Зруйнований завод «Азовсталь» у Маріуполі, травень 2024 року. Ілюстраційне фото

Російські військові намагаються зменшити ризики ураження своїх сил і засобів при переміщенні, тому возять їх автомобільними шляхами через Маріуполь і Азовське узбережжя, каже Забавін.

Для росіян Маріуполь і всі міста, які прилеглі до Азовського моря, мають стратегічне значення
Дмитро Забавін

«Чому, власне кажучи, Маріуполь, а не Волноваха? Хоча через Волноваху теж там є залізничне сполучення. Тому що достатньо велика відстань для ураження українськими силами, тобто не завжди є можливість завдавати ударів на таку відстань. Тому для росіян Маріуполь і всі міста, які прилеглі до Азовського моря, мають стратегічне значення відповідно по пересуванню цієї техніки. Повідомлення про те, що, наприклад, в Мелітополі бачили пересування танків, каже про те, що все це йде транзитом через Новоазовський район, далі через Маріуполь у напрямку Бердянська та Мелітополя», – зазначив він.

Депутат наголосив, що Росія використовує Маріуполь як військову базу. В самому місті переміщення техніки не приховують.

«У денний час вони (окупанти) почуваються абсолютно вільно. Вони розуміють, що на 100% не можуть приховати пересування. Це пересування йде саме містом, тому просто неможливо, щоб жоден з цивільних не побачив цього. Інтенсивність руху в пік саме західний, в десятки разів перевищує те, що йде у східному напрямку. Тобто у зворотному напрямку прямує військових менше, ніж у Запорізькому напрямку. Тому це дає можливість просто логічно зробити висновок, що вони з території РФ накачують через транзитну територію, як вони це називають, Донецької області на Запорізький напрямок», – додав Забавін.

З огляду на бойові дії й окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Хочуть відтягнути сили ЗСУ»

Голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан сказав «Новинам Приазов’я», що російська армія, активізуючи зусилля на південному напрямку, намагається відтягнути туди резерви українських військових і створити видимість своїх великих наступальних дій.

Сергій Кузан

«Не можна розглядати загалом весь Запорізький напрямок, тому що, якщо ми подивимося на район Роботиного і далі східніше, то ми (українські сили – ред.) перебуваємо в обороні на цій ділянці фронту. Тому що загалом район, саме південь Донеччини і ось цей південний схід Запоріжжя – це єдина частина фронту, де після взяття Вугледару відбулося вирівнювання фронту і буде продовжуватися росіянами протискання нашої лінії оборони. Буде певне просування до наших передових рубежів оборони й от там будуть наші основні бої. Тобто вони будуть відбуватися на північний захід від Вугледару по лінії наших оборонних укріплень. А от все, що стосується якраз до узбережжя, тобто лівого берега Дніпра – це частина Запорізької області і вся Херсонська область, то там відбувається просто війна диверсійних груп, там наразі йде позиційне протистояння», – пояснив експерт.

  • 9 жовтня ISW дійшов висновку, що російське командування, ймовірно, вимагало прискорити темпи механізованих наступів в Україні, щоб досягти успіхів до того, як осінні дощі ускладнять рух техніки.
  • Головна мета – закріпитися у прифронтових населених пунктах, які можна використовувати як плацдарм для подальших операцій, наприклад, для захоплення Курахового чи Покровська, вважають аналітики.

«Кінбурнська коса зарухалася»

Генеральний штаб Збройний сил України 14 жовтня повідомив, що на Придніпровському напрямку окупанти не полишають спроб вибити підрозділи Сил оборони із займаних позицій та «здійснюють невдалі штурми».

Щоб провести хоча б невелику операцію з десантування на правий берег, цих ресурсів наразі в армії РФ немає
Сергій Кузан

«Накопичити там значних сил, які могли б загрожувати безпосередньо місту (Херсону), безпосередньо проведенню якоїсь десантної операції, на цих островах, попросту неможливо. Окрім того, треба розуміти, що правий берег є вищим, тобто ми ведемо завжди спостереження і за всіма без виключення островами, за прилеглою територією. Наразі це є війна, саме диверсійних груп. Формування якихось вагомих з'єднань достатніх для того, щоб провести хоча б невелику операцію з десантування на правий берег, цих ресурсів наразі в армії РФ немає», – каже він.

Також, за його словами, російські військові намагаються посилити свої позиції в районі Кінбурнської коси Миколаївської області.

Кінбурнська коса окупована російськими військовими від березня 2022

«Вони (окупанти) реально хвилюються через можливе десантування (українських сил) якраз в цей район і фактично є загроза загалом у північно-західній акваторії саме Чорного моря та береговій лінії Кримського півострова. Тому вони будуть нарощувати свою присутність саме в районі Кінбурнської коси. Вони будуть пробувати встановити свої засоби раннього виявлення українських дронів, десантних катерів, взагалі українських груп спецпризначенців», – підкреслив експерт.

На Придніпровському напрямку зросла інтенсивність штурмових атак та кількість обстрілів правобережжя Херсонщини. Наразі основна мета армії РФ – намагатися заволодіти островами, які розташовані по Дніпру, розповів речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук. Зокрема, він сказав, що надходить інформація про те, що «зарухалася» Кінбурнська коса. На його думку «РФ хоче знелюдити Кінбурнську косу і потім ще більше активізуватися в цьому напрямку, завдаючи ударів різними видами озброєння».

В українській армії наразі достатньо основних сил і засобів для того, щоб утримувати фронт на півдні, переконаний Кузан. Проблема може виникнути з резервами.

Завдання – виснажити ось цей наступальний потенціал противника
Сергій Кузан

«Всі підрозділи (українські), які перебувають на Херсонщині, вони вже знають ворога, знають його логістику, намагаються на ранніх стадіях уражати. Там активно діють наші дронщики, атакують саме військову техніку (окупанті). До речі, використання також саме важкої броньованої техніки на цьому напрямку зменшилося з боку російських сил саме через влучні удари всіх засобів ураження. Ну, а що стосується Запорізького напрямку, то звичайно, ми там перебуваємо в обороні. І наше завдання – виснажити ось цей наступальний потенціал противника. Тобто вивести його в поле і вже в цьому полі поступово завдавати ураження, але якраз змушуючи його наступати, щоб ми в обороні могли мати ось цей вищий коефіцієнт ураження противника. У нас вистачає на це сил, втім є питання, звичайно ж, резервів якраз в людях. Звичайно, потрібна ротація для наших воїнів», – зазначив він.

  • Російські війська регулярно атакують дронами цивільних у прифронтових та прикордонних областях. Про такі випадки неодноразово повідомляла влада Херсонщини, Харківщини, Сумщини, Чернігівщини, Дніпропетровщини. Останнім часом посилилися російські удари КАБами по Херсону та Запоріжжю.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Публічні страти та життя в блокаді»: що відбувається на південному фронті
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Переломний момент: російський наступ і невизначеність підтримки США загрожують майбутньому України
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Паспорт РФ, повістка, передова»: призов до російської армії на окупованому півдні України