КМДА назвала комерційну компанію, у якої купили газ для ТЕЦ

У Київській міській державній адміністрації заявили, що до вирішення проблеми заборгованості для роботи ТЕЦ закупили газ у комерційного підприємства «УНБ».

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, це дозволило уникнути зупинки ТЕЦ та ризику виникнення надзвичайної ситуації у Києві.

«Укладений договір із компанією «УНБ», ціна газу 10,2 тисячі гривень за тисячу кубометрів. (Ціна «УНБ» нижча у порівнянні з ринковою ціною газу НАК «Нафтогаз», однак вона вища, ніж ціна постачання газу «Нафтогазом» за умовами затверджених Кабміном покладених спеціальних обов’язків (ПСО) на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу)», – сказав Пантелеєв, якого цитує прес-служба КМДА.

Чиновник наголошує, що це рішення є тимчасовим – протягом місяця представники КМДА, «Нафтогазу», уряду і «Київенерго» мають завершити переговорний процес та вийти на укладання базових угод на постачання газу.

Сьогодні у «Нафтогаз України» заявили, що ситуацію із забезпеченням газом київських ТЕЦ стабілізували. У компанії також додали, що за дорученням президента України на цьому тижні Кабмін розробив та запропонував довгострокове рішення, яке дозволить відновити постачання газу київським ТЕЦ – йдеться про укладення мирової угоди між сторонами в суді.

Читайте також: Столичні ТЕЦ не зупинятимуть, а «Київтеплоенерго» може отримати альтернативний газ

У 2017 році КМДА не продовжила договір з «Київенерго» і розпочала процес передачі майна від приватної компанії до комунального підприємства «Київтеплоенерго». Підприємство перебирає на себе функції із теплозабезпечення Києва після припинення угоди з «Київенерго», компанією мільярдера Ріната Ахметова.

З 1 травня 2018 року теплові мережі та котельні Києва перейшли від компанії «Київенерго» в управління комунального підприємства «Київтеплоенерго».

НАК «Нафтогаз» наполягає, аби «Київтеплоенерго» також перебрало на себе борги попередника, розмір яких становить 5 мільярдів гривень.

19 липня Господарський суд Києва ухвалив рішення не перекладати борги компанії Ріната Ахметова «Київенерго» за спожитий газ перед НАК «Нафтогаз України» на новостворене комунальне підприємство «Київтеплоенерго».