Суд не продовжив арешт підозрюваного в нападі на Найєма

Конфлікт за участі народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Мустафи Найєма трапився 30 квітня

Шевченківський районний суд Києва відмовився продовжити арешт підозрюваного в нападі на народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Мустафу Найєма. Про це йдеться в ухвалі суду від 9 липня, оприлюдненій 23 липня.

«Постановою заступника Генерального прокурора України від 23.06.2018 року строк досудового розслідування в даному кримінальному провадженні продовжено до 3-х місяців, тобто до 30.07.2018 року. На даний час до компетентних органів Азербайджанської Республіки направлено клопотання про видачу особи в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності, однак до спливу строку дії ухвали завершити процедуру екстрадиційного арешту не представилось можливим», – йдеться в рішенні суду.

Згідно з документом, 1 травня чоловіка, який ударив Найєма, оголосили в розшук.

«Слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу (КПК – ред.), буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук», – заявили в суді.

На думку суду, клопотання й додатки до нього не містять даних про оголошення підозрюваного саме в міжнародний розшук. Натомість до клопотання долучена копія постанови про оголошення підозрюваного в розшук, який доручили оперативним підрозділам Шевченківського УП ГУНП у Києві.

Конфлікт за участі Найєма стався у центрі Києва 30 квітня. За даними поліції, народний депутат їхав на власному автомобілі в напрямку Бесарабської площі. На дорозі його підрізав інший автомобіль, почалася сварка, під час якої один із незнайомців ударив політика в обличчя.

Шевченківський районний суд Києва 2 травня відправив під домашній арештдо 30 червня інших трьох підозрюваних у нападі на депутата. Усім їм інкримінують «хуліганство, вчинене групою осіб».

7 травня суд заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості застави щодо Магомед-Аміна Саїтова, який ударив Найєма і виїхав до Азербайджану. Термін його арешту сплив 1 липня.