ДФС: у 2018 році через незаконне перевезення кругляка порушили 39 справ на 35 мільйонів гривень

У Державній фіскальній службі заявляють, що протягом шести місяців 2018 року через незаконне переміщення лісоматеріалів (кругляка) порушили 39 справ на загальну суму 35 мільйонів гривень.

Як повідомив виконувач обов’язки заступника голови ДФС Віктор Кривіцький, упродовж минулого року порушені 163 справи на загальну суму 20 мільйонів гривень.

«За минулий рік вивезено понад мільйон тонн паливної деревини. До країн ЄС з початку поточного року вивезено майже 660 тисяч тонн паливної деревини. При цьому близько 90% експорту такого товару здійснюється державними підприємствами – лісовими господарствами», – сказав Кривіцький.

Він зауважив, що основним ризиком під час вивезення підприємцями за межі України кругляка є внесення недостовірних відомостей щодо характеристик товару до сертифікату про походження.

23 липня президент України Петро Порошенко ветував закон, який пропонує запровадити кримінальну відповідальність за контрабандне перевезення необроблених лісоматеріалів через кордон.

Читайте також: «Карпати. Ліс поза часом»

3 липня народні депутати проголосували за законопроект №5495, який передбачає кримінальну відповідальність до 12 років позбавлення волі за контрабандне перевезення необроблених лісоматеріалів через кордон. Також документ посилює штрафи за незаконну заготівлю лісоматеріалів та порушення правил відновлення лісових насаджень. Наприклад, якщо раніше штраф за незаконну вирубку лісів міг складати від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів, то тепер може варіюватись від 15 до 30. Для посадовців максимальна сума штрафу може складати 75–150 неоподатковуваних мінімумів, тобто до 132 тисяч 150 гривень.