Україна не питатиме дозволу щодо вступу в НАТО – Порошенко

Петро Порошенко виступив зі спільною заявою з генсекретарем НАТО Єнсом Столтенберґом перед початком засідання Північноатлантичної ради за участю України і Грузії

Президент України Петро Порошенко називає важливим запевнення НАТО у збереженні «відчинених дверей» для України і Грузії і наголошує, що Київ не питатиме чийогось дозволу з приводу вступу в альянс. Про це президент сказав 12 липня в Брюсселі, де відбувається саміт НАТО.

«Це надзвичайно важливо, що заява саміту підтвердила, що двері НАТО відкриті для України, що двері НАТО відкриті для Грузії. Ми віддані модернізації країни в інституційному, політичному, економічному вимірах, щоби спільними зусиллями побудувати успішну, заможну і стійку Україну. Це абсолютно найкраща відповідь на російську агресію і російську пропаганду. Інтеграція до ЄС і НАТО є абсолютним пріоритетом моєї зовнішньої політики як президента України і зовнішньої політики моєї країни», – сказав Порошенко.

Читайте також: Саміт у Брюсселі: майбутнє членство України в НАТО залишається в силі

Він виступив зі спільною заявою з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом перед початком засідання Північноатлантичної ради за участю України і Грузії.

Президент нагадав, що вступ у НАТО має підтримку українського народу, тому він має намір «зафіксувати стратегічний курс на трансатлантичну інтеграцію в Конституції України».

«Хоча б тому, щоб не було якогось шляху назад. Ми вважаємо, що двері альянсу мають залишатись відкритими для України, яка поділяє спільні цінності з НАТО, і що вона стане союзником коли буде готова. Ми не питаємо дозволу ні від кого – чи ставати членом, чи ні. Це суверенний вибір українського народу», – додав Порошенко.

Your browser doesn’t support HTML5

Три блоки питань Порошенка до НАТО – відео

В оприлюдненій 11 липня підсумковій декларації саміту НАТО, який триває у Брюсселі, Північноатлантичний альянс наголосив, що рішення Бухарестського саміту щодо того, що одного дня Україна стане членом НАТО, залишаються чинними.

28 лютого президент України Петро Порошенко заявив, що розглядає можливість прописати в Конституції прагнення України вступити до ЄС і НАТО.

За його словами, прагнення до членства в Євросоюзі та НАТО можна будо б зафіксувати в преамбулі до Конституції, для чого достатньо підтримки двох третин конституційного складу Верховної Ради.