У Кишиневі чергові протести проти анульованих результатів виборів мера

Учасники протесту у Кишиневі, 24 червня 2018 року

Тисячі людей знову вийшли 24 червня у столиці Молдови Кишиневі на протест проти анулювання результатів виборів мера міста, на яких переміг прозахідний кандидат.

Протестувальники несли прапори Молдови і ЄС вулицями Кишинева, скандуючи «Злодії!» та «Вони вкрали мій голос!»

Демонстрація була організована після того, як апеляційний суд у Молдові 21 червня підтримав рішення суду нижчого рівня, оголошене двома днями раніше, яке визнало недійсними результати виборів міського голови в Кишиневі, посилаючись на порушення обома кандидатами законодавства про вибори в країні.

Підсумки другого туру виборів показали, що Андрей Нестасе, антикорупційний активіст та політик ЄС, отримав 52,5 відсотка голосів – достатньо, щоб перемогти кандидата від Соціалістичної партії Іона Чебана, який закликав до більш тісних відносин з Росією.

Рішення суду від 19 червня скасувало результати виборів на тій підставі, що обидва кандидати звернулися до виборців у соціальних мережах у день виборів після законного завершення агітаційної кампанії.

Апеляційний суд залишив це рішення в силі, заявивши, що спілкування в соціальних мережах з виборцями незаконно вплинуло на результат перегонів.

Читайте також: У Молдові протестували проти скасування результатів виборів мера Кишинева

Нестасе стверджує, що ні він, ні Чебан не проводили кампанії про свої політичні платформи в день виборів, а просто закликали виборців прийти і проголосувати.

Нестасе і критики рішень судів вказують на рішення інших європейських судів у схожих ситуаціях, що простий заклик до голосування у день виборів не є незаконною агітацією.

Нестасе наполягає на тому, що рішення молдовських судів були політично мотивовані, та обіцяє звернутися до Верховного суду Молдови.

Анулювання результатів виборів мера Кишинева розкритикували ЄС та Сполучені Штати.