Парубій підписав закон про Вищий антикорупційний суд

Спікер Андрій Парубій і президент Петро Порошенко тиснуть руки в парламенті України після голосування за створення антикорупційного суду, Київ, 7 червня 2018 року

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон про Вищий антикорупційний суд, ухвалений парламентом 7 червня.

Як повідомляє прес-служба парламенту, спікер підписав документ під час спільного брифінгу голів парламентів України, Грузії й Молдови в рамках Міжпарламентської конференції «Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентського компоненту регіонального і безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО».

«Я хочу скористатися нагодою, щоб урочисто при вас підписати цей закон», – сказав Парубій 9 червня в Києві.

Тепер документ має підписати президент України.

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про Вищий антикорупційний суд 7 червня. Рішення підтримали 315 народних депутатів за необхідних 226. Перед цим депутати кілька днів розглядали поправки до документа, яких було майже дві тисячі.

Your browser doesn’t support HTML5

Момент голосування за закон про антикорупційний суд в Раді – відео

7 червня перед голосуванням у парламенті виступив президент України Петро Порошенко, який є автором законопроекту. Він заявив, що мета ухвалення документа – «гарантувати ефективну, прозору боротьбу з корупцією і створити незалежний антикорупційний суд».

1 березня Верховна Рада України проголосувала за президентський законопроект № 7440 про антикорупційний суд у першому читанні.

У Міжнародному валютному фонді наголошували на важливості схвалення законопроекту. Представник МВФ вказав, що остаточна версія цього закону має повністю відповідати зобов’язанням України в рамках програми співпраці, а також рекомендаціям Венеціанської комісії.

14 травня громадські активісти заявили про «штучне затягування» розгляду законопроекту про антикорупційний суд.

Створення Антикорупційного суду передбачає закон про судоустрій і статус суддів, ухвалений 2016 року. Проте досі не схвалений спеціальний закон щодо такого суду.