Суд у Криму не задовольнив скаргу на продовження арешту Балуху

Володимир Балух на одному із засідань в анексованому Криму, грудень 2017 року

Підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Росією Криму відмовив захисту у зміні запобіжного заходу для українського активіста Володимира Балуха, повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії.

Захист наполягав на обранні м’якшою запобіжного заходу, оскільки перебування в СІЗО є більш жорсткою мірою, ніж обране Балуху покарання – колонія-поселення.

Сам активіст у дебатах виступати відмовився через погане самопочуття.

«Я 18 днів тримаю голодування. Сил немає!», – сказав Балух.

При цьому, як повідомляє кореспондент, активіст ледве стояв на ногах і весь час спирався об ґрати.

У серпні 2017 року проти засудженого в анексованому Криму українського активіста Володимира Балуха порушили ще одну кримінальну справу після того, як керівник ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольне Валерій Ткаченко заявив, що активіст на нього напав. Натомість Балух і його захист заявляють, що це Ткаченко напав на активіста.

19 березня підконтрольний Кремлю Роздольненський районний суд вибрав для Володимира Балуха запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 19 червня 2018 року.

14 березня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму змінив вирок українському активісту Володимиру Балуху в іншій справі – за звинуваченням у зберіганні боєприпасів, скоротивши термін позбавлення волі на два місяці. Суддя вилучив зі звинувачення пункт про придбання боєприпасів, активіста засудили до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу в розмірі 10 тисяч рублів (близько 4,6 тисяч гривень).

Your browser doesn’t support HTML5

Балух побажав українському народу «не здаватися» (відео)

28 березня Міністерство закордонних справ України закликало негайно звільнити Балуха. Український омбудсмен Людмила Денісова звернулася до російської колеги з проханням допустити лікарів до активіста. 2 квітня суд дозволив архієпископу УПЦ КП Клименту стати громадським захисником Балуха.

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе Володимир Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Захист Балуха і правозахисники заявляють, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України на подвір'ї його будинку.