Команда «Суспільного» вибачилася і пояснила, чому в ефірі з’явилася карта без Криму: «технічна помилка»

Команда «Суспільного телебачення» просить вибачення за оприлюднення в ефірі карти України без Криму і називає це технічною помилкою.

«Коли дизайнер новин робив графіку для прогнозу погоди, він працював з єдиним шаблоном, який використовується для візуалізації всіх подій. Помилково, вимикаючи непотрібні для цієї новини елементи, дизайнер вимкнув й кілька потрібних шарів: зображення Криму й назви всіх областей. А оскільки цей слайд готувався вже під час прямого ефіру новин, у випускового режисера не було змоги його перевірити. Відтак глядачі побачили такі критичні й дуже грубі помилки», – мовиться у заяві, оприлюдненій 16 березня.

16 березня у вечірньому випуску новин на телеканалі «UA:Перший» у прямому ефірі глядачі 27 секунд бачили карту України з помилками. Зокрема, на карті не були відображені назви областей і міст, а також показана територія без півострова Крим.

Деякі користувачі соцмереж висловили обурення через оприлюднення такої карти, бо фінансова підтримка «Суспільного» здійснюється за рахунок держбюджету.

Крім того, в соцмережах дивувалися з пояснення про помилкове вимикання окремих шарів зображення, з якого випливає, що Крим належав до іншого шару, ніж решта України, і його можна було «вимкнути» окремо.

Голова Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія цей інцидент прокоментував так: «Інколи здається, що ми не просто затято шукаємо зраду навколо, а мріємо про неї. Ну й знаходимо, звісно».

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Захід визнав окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низки економічних санкцій. Москва заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».