Трамп: «схоже, що Росія стоїть» за отруєнням Скрипаля

Дональд Трамп

Президент США Дональд Трамп заявляє: «безумовно схоже, що Росія стоїть» за отруєнням екс-співробітника російського ГРУ Сергія Скрипаля у Великій Британії.

«Це дуже сумна ситуація. Ми до цього ставимося дуже серйозно», – сказав Трамп 15 березня у Вашингтоні, додавши, що це те, що ніколи не повинно було трапитися.

Раніше 15 березня Велика Британія, США, Німеччина і Франція назвали отруєння Скрипаля першим застосуванням нервово-паралітичної речовини від часів Другої світової війни.

У спільній заяві лідерів чотирьох країн відзначається, що Москва відповідальна за те, що сталося, а інцидент названий нападом на суверенітет Великої Британії. У заяві також сказано, що Росія порушила Конвенцію про заборону хімічної зброї.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Альянс готовий реагувати практично у зв’язку з першим агресивним застосуванням нервово-паралітичної речовини на території Альянсу за всю історію з моменту заснування цієї організації.

14 березня прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей звинуватила Росію в отруєнні Сергія Скрипаля й оголосила про вислання 23 російських дипломатів. Цей захід підтримали в адміністрації президента США. Про розробку подібних санкцій також оголосив президент Франції.

Your browser doesn’t support HTML5

Британія висилає 23 російських дипломатів (відео)

15 березня речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав заяви британської влади «безвідповідальними». А міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва вишле британських дипломатів у відповідь на санкції Великої Британії. Він не уточнив, скільки дипломатів буде вислано і в які терміни будуть запроваджені ці заходи. Лавров назвав обвинувачення Лондона в отруєнні колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки «голослівними, безпідставними й хамськими».

Скрипаля та його дочку Юлію виявили 4 березня непритомними на лавці в парку міста Солсбері на півдні країни. 66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна дочка Юлія перебувають у лікарні в «критичному, але стабільному» стані. Також у серйозному стані перебуває працівник поліції, який першим намагався надати їм допомогу.