В ОБСЄ закликають ширше залучати жінок до процесів ухвалення рішень щодо миру й безпеки

Ертугрул Апакан

Голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертуґрул Апакан закликає до ширшого залучення жінок до зустрічей високого рівня з ухвалення рішень щодо миру і безпеки.

Як йдеться в повідомленні на офіційному сайті ОБСЄ, 8 березня в Міжнародний жіночий день, Апакан заявив, що існує чітка необхідність інтеграції гендерної проблематики і долучення більшої кількості жінок в процеси ухвалення рішень.

«Від моніторингу і звітності СММ ОБСЄ на місцях на сході України до кабінетів влади залучення і розширення прав жінок необхідно визнавати і заохочувати», – сказав Апакан.

За його словами, так потрібно робити, «оскільки безпека і стабільність будуть скомпрометовані доти, поки перспективи і ресурси більше ніж половини населення будуть недостатньо використаними».

Апакан заявив, що в багатьох конфліктах жінки зіграли важливу роль у подоланні розриву між конфронтуючими сторонами, хоча їхні зусилля рідко визнаються.

8 березня у світі відзначають Міжнародний жіночий день, започаткований на початку ХХ століття як пролетарське феміністське свято Міжнародний день жінок-робітниць. Від 1977 року за рішенням ООН цей день має назву Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир.