Абсолютно спокійно пройдемо кризовий період – Порошенко про газ

Петро Порошенко

Україна абсолютно спокійно і без надзвичайних ситуацій пройде період березневих холодів, попри дії «Газпрому» зі зниження тиску газу на вході в українську ГТС і погрози про припинення постачання природного газу, заявив президент Петро Порошенко на терміновій нараді в п’ятницю.

«Безумовно, що ми абсолютно твердо й спокійно пройдемо цей кризовий період. І ні економіці, ні соціальній сфері нічого не загрожує», – сказав Порошенко.

Він зазначив, що цього вдасться досягти завдяки урядовому плану зі скорочення споживання газу.

«Незважаючи на те, що ми змушені були перейти по окремих генераціях на мазут, що істотно піднімає вартість електроенергії, і піти на інші обмежувальні заходи, я впевнений, що вони триватимуть дуже короткий час. Вже з третього числа на нас чекає потепління...Ситуація повністю буде контрольованою», – додав президент.

Він відзначив дії НАК «Нафтогаз України» щодо закупівлі додаткового обсягу природного газу в європейських партнерів.

Раніше сьогодні у компанії НАК «Нафтогаз України» повідомили, що польська компанія почала постачати газ Україні із загальним до кінця березня обсягом поставок у 60 мільйонів кубометрів.

В Україні до 7 березня запровадили національний план дій в енергетиці щодо обмеження споживання природного газу. Це сталося після зменшення подачі палива з боку Росії. У «Газпромі» також заявили, що розпочнуть процедуру розірвання контрактів з НАК «Нафтогаз України» на поставку й транзит газу в Стокгольмському арбітражі. Цей суд 28 лютого виніс рішення в суперечці України і Росії щодо компенсації на суму 4,63 мільярда доларів «Газпромом» за недопоставку «Нафтогазу» погоджених обсягів газу для транзиту. «Газпром» заявив про незгоду з рішенням арбітражу.