Звільнення двох українських заручників очікується 2 березня – Геращенко

Ірина Геращенко

Звільнення двох громадян України, які утримуються на території Росії, очікується 2 березня. Про це повідомила представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

Вона повідомила про засідання підгрупи з гуманітарних питань у Мінську, що пройшло без її участі 28 лютого.

«Як поінформували мене колеги з СБУ і пані Лутковська, відбулася непроста дискусія щодо продовження звільнення заручників. Представники ОРДЛО наполягають на передачі їм громадян РФ, які «боролись за молоді республіки і захищали «русский язык». Позиція української сторони тут незмінна: ми готові передати «заблудших» росіян РФ, яка направила їх на Донбас воювати проти українців, в обмін за звільнення бранців Кремля (Сенцова, Кольченка, Сущенка, Гриба, Панова, Карпюка, Клиха, інших бранців)», – написала Геращенко на своїй сторінці Facebook.

Вона зауважила, що наразі немає зрушень у питанні звільнення заручників, які перебувають на непідконтрольній території Донбасу.

«Впевнена, питання звільнення заручників має, разом з безпековим, бути ключовим на всіх зустрічах в нормандському форматі…», – наголосила Геращенко.

27 грудня на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін утримуваними особами. Він був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагалися підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна з них вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

За даними правозахисників, на сьогодні близько 60 громадян України позбавлені волі за політичними мотивами на території Росії і окупованого нею Криму. Міністерство закордонних справ України направило вже близько 300 нот до Росії з вимогою звільнити утримуваних там українців.

Станом на кінець січня в СБУ повідомляли, що в заручниках на непідконтрольних уряду територіях Донбасу перебувають 108 людей.