Порошенко: рішення по заручниках ухвалює Путін, тому Медведчук виявився найефективнішим

Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що представник України у гуманітарній підгрупі, кум російського президента Віктор Медведчук виявився найефективнішим у переговорах про звільнення українських заручників на Донбасі. Про це президент сказав під час прес-конференції 28 лютого в Києві.

«Є так звана гуманітарна група, яка займається виключно питанням звільнення заручників… І дійсно колишній голова СБУ призначив у цю групу представником Віктора Медведчука. Я про це знав. І наголошую: я буду працювати з будь-ким, хто ефективно зможе повернути хоча б одного українського заручника додому. Ми намагалися застосовувати різні канали комунікації, починаючи від військових, закінчуючи церквою. Я маю визнати, що найбільш ефективним виявився Віктор Медведчук. Знаєте чому? Тому що рішення про звільнення приймає безпосередньо Путін», – сказав він.

Your browser doesn’t support HTML5

Медведчук виявився найбільш ефективний у переговорах з Путіним щодо звільнення заручників – Порошенко (відео)

Порошенко наголосив, що українська сторона буде вести переговори «з будь-ким» до повернення всіх утримуваних українців додому.

«Нещодавно я зустрічався з митрополитом Онуфрієм, була інформація, що нам через церкву вдасться витягти п’ятьох наших хлопців із Донецька. На жаль, це зірвалося», – додав Порошенко.

Президент заявив, що продовжить шукати будь-які канали комунікації для звільнення заручників.

До нещодавнього обміну полоненими, який відбувся наприкінці грудня, процес звільнення заручників був заблокований протягом останніх 1,5 року.

27 грудня на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін утримуваними особами. Він був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагалися підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна з них вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

За даними правозахисників, на сьогодні близько 60 громадян України позбавлені волі за політичними мотивами на території Росії і окупованого нею Криму. Міністерство закордонних справ України направило вже близько 300 нот до Росії з вимогою звільнити утримуваних там українців.

Станом на кінець січня в СБУ повідомляли, що в заручниках на непідконтрольних уряду територіях Донбасу перебувають 108 людей.