В Ірані арештували ще одну жінку за протест проти хіджабу

Іранська жінка, яку заарештували в грудні за те, що вона вийшла на вулицю без хіджабу

В Ірані арештували жінку після того, як вона мирно протестувала проти обов’язкового носіння мусульманської хустки.

На відео, опублікованому в YouTube 15 лютого, видно, як жінка махає своєю хусткою над натовпом. Після цього поліція прибуває на місце події і затримує жінку, в той час, як люди вигукують: «Залиште її».

Жінка протестувала на тому ж місці, де відбувся перший такий протест у грудні. Тоді протестувальницю теж затримали, і вона стала символом спротиву суворому дрес-коду в Ірані.

Після її акції 27 грудня ще декілька жінок були затримані через те, що знімали свої хіджаби і махали ними у повітрі.

На початку лютого повідомлялося, що в Ірані поліція заарештувала 29 жінок, які зняли з себе хустки в знак протесту проти закону, який змушує жінок покривати голови в публічних місцях. Також країною, де після ісламської революції 1979 року встановлений клерикальний консервативний режим, прокотилася хвиля обурення через рекомендацію, що пролунала на державному телебачення жінкам: «якщо ваш чоловік вас навіть лупцює, –​ не чиніть спротив, а вимийте йому ноги і... поцілуйте у стопи».

Жіночому одягу в Ірані приділяють особливу увагу після революції 1979 року: відтоді дотримання ісламських правил в одязі стало обов’язковим. Закони вимагають, щоб жінки покривали тіло і волосся, а поліція моралі переслідує жінок, які повністю не дотримуються правил носіння хіджабу.

24 січня правозахисна організація Amnesty International підтвердила свої заклики до Тегерана з вимогою зупинити переслідування жінок, які виступають проти правил дрес-коду.