Лутковська: реадмісія Саакашвілі до Польщі була законною, але є питання до її виконання

Валерія Лутковська

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що реадмісія екс-президента Грузії, лідера «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі з України до Польщі була законною, але є питання до її процедури виконання. Про це вона сказала в ефірі «5 каналу».

«Реадмісія дійсно була законною. Інше питання, як вона виконувалася і чи не було в цьому випадку надмірного застосування сили до людини. Це питання, яке залишається. Залишається питання щодо транспортування, це одне з запитань, яке я поставила і прикордонній, і міграційній службам. Є ще деякі процедурні питання, що стосуються саме реадмісії, на які я хотіла б отримати відповіді, і залишається ще одне питання: чи можна здійснювати реадмісію особи, яка сьогодні має статус обвинувачуваного», – сказала Лутковська.

Омбудсмен також повідомила, що вона звернулася з запитами до Державної прикордонної служби, Державної міграційної та Генпрокуратури щодо процедури реадмісії Саакашвілі.

12 лютого соратники Саакашвілі заявили про його затримання невідомими в центрі Києва. Згодом Державна прикордонна служба і Державна міграційна служба України повідомили, що Міхеїла Саакашвілі повернули до країни, звідки він «прибув, порушуючи українське законодавство», за процедурою реадмісії. Саакашвілі вислали до Польщі, звідки він, не проходячи контролю, прибув до України у вересні 2017 року.

Як повідомляли журналісти програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»), авіаційний рейс, яким 12 лютого був відправлений до Польщі Міхеїл Саакашвілі, виконав орендований літак Hawker Beechcraft Premier 1A, що належить польській авіакомпанії.
Як з’ясували «Схеми», компанія пропонує своїм клієнтам переліт на такому літаку в напрямку Київ – Варшава за 8 тисяч євро.