Саакашвілі заявляє про отримання документа, що дає право жити і працювати в ЄС

Міхеїл Саакашвілі у Варшаві, 13 лютого 2018 року

Колишній президент Грузії, екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі заявляє про отримання в Амстердамі посвідчення особи, що дає право на проживання і роботу в Євросоюзі.

«Сьогодні в Амстердамі, вперше за останній час, у мене з’явився документ, що засвідчує мою особу. Відразу після прибуття у Нідерланди мені вручили посвідчення особи, що дає право на проживання і роботу в Євросоюзі, вся процедура зайняла всього кілька хвилин. Але я як ніколи рішуче налаштований повернути своє українське громадянство», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Як повідомляв адвокат Оскар Гаммерстайн агентству «Франс-Пресс», Саакашвілі 14 лютого прибув до Нідерландів.

Дружина Саакашвілі Сандра Рулофс є громадянкою Нідерландів. Таким чином, сам Саакашвілі має право на статус «члена родини громадянина ЄС», який дає можливість постійного перебування у країні-члені ЄС, де він наданий, працевлаштування чи ведення власного бізнесу в ній, а також відвідин інших країн «шенгену».

Процедура першого отримання такого статусу і посвідчення про нього триває, як правило, від кількох тижнів до кількох місяців від моменту подачі прохання про це. Заява Саакашвілі може означати, що він уже мав цей статус, оформлений заздалегідь, і нині йшлося лише про отримання посвідчення про нього.

12 лютого соратники Саакашвілі заявили про його затримання невідомими в центрі Києва. Згодом Державна прикордонна служба і Державна міграційна служба України заявили, що Міхеїла Саакашвілі повернули до країни, звідки він «прибув, порушуючи українське законодавство», за процедурою реадмісії. Саакашвілі вислали до Польщі, звідки він, не проходячи контролю, прибув до України у вересні 2017 року. Раніше 14 лютого він прилетів до Нідерландів.