Пономарьов: син Януковича отримав мільярд доларів під час покупки Росією українських єврооблігацій

Колишній депутат Державної думи Росії Ілля Пономарьов

Син колишнього президента України Віктора Януковича Олександр отримав мільярд доларів під час покупки Росією українських єврооблігацій на три мільярди доларів у 2013 році, заявив колишній депутат Державної думи Росії Ілля Пономарьов під час допиту в Оболонському районному суді Києва в справі про державну зраду Віктора Януковича.

«Це класична інсайдерська угода. Її суть полягала в тому, щоб не безпосередньо передавати гроші, а дати можливість певним особам, у цьому випадку синові тодішнього президента Олександру Януковичу, збагатитися за допомогою операцій на фондовому ринку. У Росії в цьому брав участь мінімум один великий інвестиційний фонд – Franklin Templeton. Також було проведено ще кілька аналогічних угод, коли ці облігації купувалися з дисконтом, і які потім зростали в ціні… Я стверджую, що це був саме підкуп», – заявив Пономарьов.

Він пояснив, що «після оголошення купівлі Росією облігацій вони підвищилися у ціні, і в цих людей був би особистий прибуток».

«Це робилося для того, щоб було ухвалене необхідне політичне рішення, щоб схилити Віктора Януковича до ухвалення рішення про відмову від підписання угоди про євроінтеграцію», – додав Пономарьов.

У грудні 2013 року, через кілька тижнів після початку Євромайдану, тодішній президент України Віктор Янукович домовився з президентом Росії Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 мільярдів доларів через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму 3 мільярди доларів була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її й викупила Росія.

Упродовж осені 2015 року Україна узгодила реструктуризацію своїх боргових зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії, яка не погодилася на умови. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

Високий суд Лондона 29 березня 2017 року постановив розглянути в прискореному порядку позов Росії до України щодо цього боргу. Українська сторона вимагала повного процесу і переконувала, що пришвидшене судове рішення щодо російського позову до України було б невідповідним.

23 червня 2017 року Міністерство фінансів України заявило, що подало апеляцію на рішення Високого суду Лондона щодо судового спору з Росією стосовно «боргу Януковича».

У січні 2018 року Апеляційний суд Англії завершив слухання апеляційної скарги у справі про ці єврооблігації, рішення оголосять згодом.