Росія заперечує допомогу КНДР у продажу вугілля в обхід санкцій

Російське посольство в Пхеньяні назвало «недостовірною» інформацію про те, що Росія допомагала Північній Кореї в торгівлі вугіллям в обхід санкцій.

Раніше агентство Reuters з посиланням на джерела в європейській розвідці повідомило, що КНДР торгувала вугіллям в обхід санкцій ООН, використовуючи Росію як транзитну країну.

Your browser doesn’t support HTML5

Північна Корея експортує вугілля через Росію в обхід санкцій – розвідка (відео)

«Росія не купує вугілля у КНДР і при цьому не є транзитним пунктом доставки вугілля в треті країни», – цитує заяву російського посольства в КНДР російське агентство «Інтерфакс».

Водночас у Кремлі закликали «не вірити неназваним джерелам в розвідслужбах». Як заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков, Кремль не збирається «перевіряти чутки».

За даними агенції Reuters, минулого року КНДР щонайменше тричі відправляла вугілля в Росію – в порти Находка і Холмс в Японському морі. Потім паливо, за даними агентства, доставляли в Південну Корею і Японію.

Журналісти агентства не встановили, чи дійсно розвантажене у російських портах вугілля – те ж, що було направлене до Південної Кореї і Японії. Також невідомо, чи знали власники суден, які перевозили вантаж, про його походження. Які компанії брали участь у перевезеннях – також не встановлено.

Представник Міністерства закордонних справ Південної Кореї заявив агентству, що Сеул відстежує будь-які дії, спрямовані на ухилення від санкцій проти Північної Кореї. Однак у відомстві не уточнили, чи знає МЗС про згадані поставки вугілля. У Міністерстві закордонних справ Росії інформацію поки що не коментували. На початку листопада представництво Росії в ООН повідомило Комітетові з санкцій Ради безпеки організації про те, що Москва дотримується санкцій.

Рада безпеки ООН обмежила експорт північнокорейського вугілля в 2016 році. Згідно з резолюцією, країни зобов’язані щомісячно звітувати про показники імпорту вугілля з КНДР. Джерела Reuters заявили, що Росія в минулому році про ввезення вугілля з Північної Кореї не повідомляла.

У кінці грудня 2017 року Рада безпеки ООН посилила санкції проти Північної Кореї у відповідь на чергові ракетні випробування Пхеньяна. За новим обмеженням, обсяги експорту нафтопродуктів в КНДР зменшаться на 85%, а північнокорейські робітники повинні повернутися з-за кордону додому протягом двох років.