Президент Сербії вшанував пам’ять політика, убитого в Косові

Президент Сербії Александар Вучич покладає вінок на місці, де загинув Олівер Іванович. Косово, Митровиця, 20 січня 2018 року

Президент Сербії Александар Вучич відвідав місто Митровиця і вшанував пам’ять Олівера Івановича, одного з лідерів косовських сербів, убитого 16 січня. Вучич поклав вінок на місці, де загинув політик.

Виступаючи в неділю в монастирі Баньска, за 15 кілометрів від Митровиці, президент Сербії Александар Вучич заявив, що Сербія зробить все можливе для збереження миру, подолання давніх розбіжностей з албанцями і гарантування безпеки для кожної сербської та кожної албанської родини.

Вбивство Олівера Івановича в північній частині міста, заселеній переважно сербами, призвело до зростання напруженості на Балканах і стало причиною перерви в переговорах між Косовом та Сербією за посередництва ЄС.

Косово, колишня сербська провінція, проголосило свою незалежність в односторонньому порядку в 2008 році, приблизно через десять років після Косовської війни 1998-1999 років. До теперішнього часу більше 110 держав визнали незалежність Косова, Сербія – не визнала.

Вучич, звертаючись до косовських сербів, закликав їх жити і виживати в Косові і запевнив, що сербська держава продовжить надавати їм допомогу.

«Нас не повинно ставати менше на тій території країни, яку ми завжди населяли», – заявив Вучич.

Сербський президент сказав, що буде чекати результатів розслідування косовською владою вбивства Івановича. Візит Вучича відбувається за посилених заходів безпеки.