Луценко: слідство очікує результатів експертизи щодо ICU в справі про спецконфіскацію коштів Януковича

Юрій Луценко

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що в справі про спецконфіскацію коштів оточення колишнього президента України Віктора Януковича слідство очікує результатів експертизи щодо Investment Capital Ukraine (ICU).

«Слідство допитало співробітників НБУ, Ощадбанку та ICU і отримало відповідь, після цього ще навесні минулого року ми замовили перевірку дій ICU з боку уповноваженого органу центральної влади, Державної комісії з цінних паперів, і цю перевірку було проведено. Результати цієї перевірки коротко звучать – в діях брокера немає порушень чинного законодавства», – сказав генпрокурор під час засідання комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони.

При цьому Луценко зазначив, що матеріали перевірки направили до експертної установи.

«Ми очікуємо відповіді експертизи, й за її результатами буде прийнято рішення: або закриття епізоду про відповідальність працівників банків і ICU, або оголошення їм підозри», – сказав Луценко.

Напередодні арабська медіакомпанія «Аль-Джазіра», що працює в Катарі, повідомила, що інвестиційна компанія ICU (група «Investment Capital Ukraine») фактично допомагала Януковичу вивести з країни 1,5 мільярда доларів у період з 2012 по 2014 рік.

Згодом у Нацбанку заявили, що колишня голова НБУ Валерія Гонтарева заперечує інформацію, викладену в розслідуванні «Аль-Джазіри», щодо сприяння виведенню за кордон коштів екс-президента Віктора Януковича.

За даними сайту ICU, Валерія Гонтарева обіймала посаду голови ради директорів компанії з 2007-го до червня 2014-го, коли вона залишила свою посаду і продала свою частку.