Туреччина: Росія та Іран мають зупинити атаки сил Асада в провінції Ідліб

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу закликав Росію та Іран виконати свої зобов’язання за мирним планом щодо Сирії та запобігти нападам сирійських урядових сил у провінції Ідліб. Анкара вважає, що ці порушення не можуть відбуватися без підтримки Москви й Тегерана.

В оприлюдненій 10 січня розмові з турецьким державним інформаційним агентством Anadolu Чавушоглу звинуватив сирійські урядові сили в нападі на бійців сил поміркованої опозиції під виглядом боротьби з ісламістськими екстремістами.

Він також закликав Росію та Іран, двох основних союзників уряду Башара Асада, припинити повітряні удари по повстанських загонах у провінції Ідліб біля кордону з Туреччиною.

Чавушоглу також повідомив, що Анкара проведе консультації з «однодумцями» після зустрічі в російському курортному місті Сочі, де 29 – 30 січня Росія організовує сирійський «з'їзд національного діалогу».

Сирійські урядові сили 8 січня захопили 14 сіл у провінції Ідліб. Туреччина стверджує, що цьому передували хвилі повітряних ударів російських та іранських бойових літаків.

МЗС Росії заявляє, що збори в Сочі є частиною зусиль, спрямованих на врегулювання сирійської майже семирічної війни на основі резолюцій Ради безпеки ООН та заохочення прямих переговорів у Женеві між представниками уряду Сирії та поміркованими сирійськими опозиційними делегаціями. Десятки повстанських груп відкинули російську ідею, стверджуючи, що Москва недостатньо тисне на Асада для досягнення політичного врегулювання.