Трамп ще не ухвалив остаточне рішення про вихід з іранської ядерної угоди – Білий дім

Дональд Трамп

Президент США Дональд Трамп ще не ухвалив остаточне рішення про вихід його країни з іранської ядерної угоди, заявила речниця Білого дому Сара Сандерс.

«Звичайно, ми залишаємо наші можливості відкритими з точки зору санкцій. Що стосується підписання відмови (від угоди – ред.) пізніше в січні, то президент не ухвалив остаточного рішення щодо цього, він має всі варіанти на столі у зв’язку з цим», – сказала Сандерс.

За шість днів протиурядових демонстрацій в Ірані загинули щонайменше 22 людини, зокрема один поліцейський. По всій країні були заарештовані декілька сотень людей.

Країни Євросоюзу, США, Ізраїль, Туреччина і низка міжнародних правозахисних організацій виступили з різкою критикою на адресу влади Ірану через придушення протестів. Свою підтримку офіційному Тегерану висловили Сирія і Росія.

Антиурядові вуличні протести тривають у Ірані від 28 грудня. Увечері 30 грудня вони охопили багато великих міст країни і продовжилися в переддень Нового року, незважаючи на телевізійне звернення президента Хасана Роугані до країни і обіцянку влади придушити виступи.

Протести почалися з економічних причин. Люди були незадоволені різким зростанням цін на продукти харчування, однак згодом акції швидко переросли в невдоволення владою і духовним лідером країни. Це найбільші антиурядові виступи в Ірані від 2009 року, коли на президентських виборах переміг тодішній президент Махмуд Ахмадінежад.

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї в своєму зверненні звинуватив «зовнішніх ворогів Ісламської республіки» в підбурюванні до протестів і розгойдуванні ситуації в країні.

Ядерна угода з Іраном була підписана у 2015 році тодішнім американським президентом Бараком Обамою спільно з «шісткою» переговорників – представниками держав постійних членів Ради безпеки ООН і Німеччини. Згідно з угодою, Іран зобов’язався допустити інспекторів МАГАТЕ на свої ядерні об’єкти в обмін на поетапне скасування санкцій Заходу.

Під час виборчої кампанії Дональд Трамп назвав цю угоду помилковою і «найгіршою» в історії США. Він обіцяв вийти з договору після обрання його президентом.

13 жовтня президент Трамп, на відміну від лідерів інших великих держав, відмовився підтвердити, що Тегеран дотримується договору щодо іранської ядерної програми. У Євросоюзі розкритикували таку позицію і висловили підтримку угоді.