У Пакистані вшанували пам’ять Беназір Бхутто в 10-ту річницю її вбивства

На жалобних заходах до річниці вбивства Беназір Бхутто, фото архівне

Тисячі людей зібралися 27 грудня біля місця поховання колишнього прем’єр-міністра Пакистану Беназір Бхутто в 10-ту річницю її вбивства. Як показали телевізійні канали Пакистану, близько 20 тисяч людей прийшли до гробниці родини Бхутто в провінції Сінд.

«Є тільки теорії, і навіть через 10 років ми не знаємо, хто стояв за цим вбивством», – цитує слова політолоаг Мухтіди Мансур агентство AFP.

Беназір Бхутто – перша жінка, яка очолила мусульманську країну і була союзником Заходу, вбили 27 грудня 2007 року в результаті нападу на мітингу її прихильників у Равалпінді. Разом з нею загинули ще щонайменше 16 людей. Розслідування встановило, що вбивство організувало угруповання «Техрік-е-Талібан» у Пакистані. У 2013 році Первезу Мушаррафу висунули звинувачення в причетності до вбивства Беназір Бхутто. У серпні цього року суд про вбивство Бхутто оголосив колишнього президента Первеза Мушаррафа особою, що переховуються від правосуддя. Мушараф, який зараз живе в ОАЕ, це заперечує.

31 серпня суд виправдав п’ятьох обвинувачених у цій справі і засудив двох керівників управління поліції міста Равалпінді до 17 років в’язниці за звинуваченням у сприянні вбивцям Бхутто.

Організація Об’єднаних Націй в доповіді за 2010 рік стверджувала, що адміністрація Мушаррафа несе відповідальність за нездатність гарантувати Бхутто необхідну безпеку. В ООН заявили, що її вбивству можна було запобігти.