Росія: ЦВК відмовила Навальному в реєстрації кандидатом у президенти

Олексій Навальний

Центральна виборча комісія Росії відмовила опозиційному політику Олексію Навальному в реєстрації кандидатом у президенти під час виборів 2018 року. За відповідне рішення проголосували 12 членів ЦВК.

На своєму засіданні комісія послалася на судимість опозиціонера в справі «Кіровлісу». Навальний під час виступу зазначив, що відмова в реєстрації його кандидатом на посаду главі держави суперечить Конституції Росії. Він нагадав, що довів незаконність вироку в справі «Кіровлісу» в Європейському суді з прав людини.

Голова ЦВК Елла Памфілова у відповідь сказала, що вирішувати, чи є вирок Навальному незаконним, не входить до компетенції Центральної виборчої комісії.

Після рішення комісії Навальний оголосив «страйк виборців».

24 грудня Навального висунули кандидатом у президенти кілька ініціативних груп у різних містах Росії, у тому числі в Москві й Санкт-Петербурзі. Документи для реєстрації опозиціонер надав ЦВК увечері 24 грудня.

У 2013 році суд у Росії засудив Навального у справі «Кіровлісу» до п’яти років умовного позбавлення волі. Європейський суд із прав людини визнав цей вирок незаконним. Справу відправили на новий розгляд, проте суд знову визнав опозиціонера винним у «розкраданні коштів», засудивши його до такого ж терміну, що і після першого розгляду, – до п’яти років умовно.

Російська влада заявляє, що через справу «Кіровлісу» Навальний не має права брати участь у виборах президента в 2018 році. Рада Європи вказує на порушення в повторному вироку опозиціонерові і закликає допустити Навального на вибори.

Вибори президента Росії призначені на 18 березня 2018 року. Брати участь в них, крім Навального, мають намір чинний російський президент Володимир Путін, телеведуча Ксенія Собчак, уповноважений з прав підприємців Борис Титов, лідер ЛДПР Володимир Жириновський, засновник «Яблука» Григорій Явлінський, директор підмосковного радгоспу Павло Грудінін від КПРФ, бізнесмен Сергій Полонський і журналіст Олег Лур'є.