Порошенко вніс до Ради законопроект про антикорупційний суд

Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді законопроект про Вищий антикорупційний суд.

Як повідомляє сайт парламент, документ внесено 22 грудня, тексту законопроекту наразі немає.

Документ визначений президентом як невідкладний.

Відповідно до календарного плану, Рада працюватиме в режимі пленарних засідань 16-19 січня 2018 року.

Напередодні в Адміністрації президента заявили, що експерти підготували законопроект про антикорупційний суд, а Петро Порошенко готовий внести законопроект до Верховної Ради до кінця цього року.

Водночас раніше цього року в Україні виникла дискусія щодо створення антикорупційної палати в складі Верховного суду України. Петро Порошенко висловлював сподівання, що у жовтні в Україні з’явиться антикорупційна палата, а створення відповідного суду ще може зачекати. Проте і посольство США в Україні, і представництво ЄС закликали до створення в Україні антикорупційних судів

21 грудня Верховна Рада відкликала депутатський законопроект №6011 про створення антикорупційного суду. Раніше міжнародна організація «Transparency International Україна» наголошувала, що основою для президентського законопроекту повинні стати напрацювання групи експертів, що були викладені у законопроекті №6011 «Про антикорупційні суди» із врахуванням рекомендацій Венеціанської комісії.

Створення антикорупційних судів в Україні передбачає закон про судоустрій і статус суддів, схвалений у 2016 році. На початку лютого законопроект №6011 про антикорупційні суди зареєстрували у Верховній Раді. Він, серед іншого, передбачає, що суддів обиратиме окрема конкурсна комісія з міжнародними експертами у складі. Цей документ критикували, зокрема у Вищій раді правосуддя вважають, що законопроект у цій редакції суперечить Конституції України.