Пучдемон привітав прихильників незалежності Каталонії з перемогою

Відсторонений лідер Каталонії Карлес Пучдемон привітав прихильників незалежності іспанської провінції з перемогою на регіональних виборах 21 грудня, назвавши результати голосування «перемогою Каталонської республіки над монархією».

«Іспанська держава зазнала поразки. Або Рахой змінює свій підхід, або ми змінюємо країну», – сказав Пучдемон у телезверненні.

Після перевірки 99,8% бюлетенів три партії-прихильниці незалежності Каталонії отримають 70 з 135 місць в новому парламенті, повідомили представники місцевого уряду.

Ці результати вже негативно позначились на світових ринках, викликавши зниження курсу євро і коливання на фондових ринках.

Поки офіційні результати неоголошені, але вже відомо, що на виборах лідирує партія «Громадяни», яка виступає за те, щоб Каталонія залишилася в складі Іспанії. Її представникам дістануться 37 депутатських мандатів в регіональному парламенті (на 12 більше, ніж у 2015 році). Однак їм не вдасться сформувати коаліційну більшість.

Дострокові вибори в парламент Каталонії призначили після того, як регіон оголосив про незалежність за підсумками місцевого референдуму. Мадрид назвав голосування незаконним і ввів в Каталонії пряме правління. Регіональний парламент розпустили, а місцевий уряд відправили у відставку. Відсторонений від влади глава Каталонії Карлес Пучдемон поїхав до Бельгії, звідки вів виборчу кампанію.

23 січня буде сформовано регіональний уряд, а нового главу Каталонії оберуть до 7 квітня.