Адміністрація Трампа схвалила продаж зброї Україні

Держдепартамент США повідомив про затвердження експортної ліцензії для України на придбання певних видів легкого озброєння та стрілецької зброї у американських виробників. Речниця зовнішньополітичного відомства Гедер Науерт заявила, що 20 грудня Конгрес був проінформований про рішення від 13 грудня.

Ліцензія охоплює зброю в таких категоріях, як напівавтоматична і автоматична зброя калібру до 12,7 міліметра, бойові рушниці, глушники та інше.

В адміністрації Трампа підтвердили, що Держдепартамент затвердив комерційну ліцензію, що дозволить експортувати снайперські системи M107A1, боєприпаси та пов’язане з ними спорядження в Україну загальною вартістю 41,5 мільйон доларів США. Однак не було затверджено експорт більш важких озброєнь, таких, як протитанкові ракетні комплекси «Джавелін».

Конгрес дозволив такі продажі в 2014 році, схваливши «Закон про підтримку свободи України», але адміністрація Обами ухилялася від надання зброї. Голова комітету Сенату США з міжнародних відносин Боб Коркер (республіканець від штату Теннессі) високо оцінив рішення Трампа постачати зброю Україні.

«Я задоволений, що адміністрація затвердила продаж оборонних летальних озброєнь в Україну. Це рішення було підтримане Конгресом у документах, які стали законом три роки тому і відображають давню прихильність нашої країни до України перед лицем російської агресії, що триває», – цитує заяву Коркера видання The Washington Post.

Це рішення адміністрація президента США Дональда Трампа стало очевидним відходом від фактичної заборони на продаж зброї, яка існувала за адміністрації Барака Обами.