США заветували резолюцію ООН щодо Єрусалима

Посол США в ООН Ніккі Гейлі ветує підготовлений Єгиптом проект резолюції щодо статусу Єрусалима на засіданні Ради безпеки ООН, 18 грудня 2017 року

США наклали вето на проект резолюції ООН, який відкидає визнання Єрусалима столицею Ізраїлю. Решта 14 країн-членів Ради безпеки ООН на засіданні 18 грудня проголосували за проект резолюції, підготовлений Єгиптом.

У документі висловлюється «глибокий жаль» у зв’язку із заявою президента США Дональда Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю і рішенням Сполучених Штатів ініціювати перенесення свого посольства в це місто з Тель-Авіва. Трамп виступив з відповідною заявою 6 грудня.

«Будь-які рішення і дії, які мають на меті змінити характер, статус або демографічний склад Священного міста Єрусалима, не мають юридичної сили, є недійсними і повинні бути скасовані, згідно з відповідними резолюціями Ради безпеки», – йдеться в документі. Проект резолюції також закликає всі країни світу утриматися від відкриття дипломатичних місій в Єрусалимі.

Посол США в ООН Ніккі Гейлі після того, як вона оголосила про накладання вето, назвала проект резолюції «образою», яку не забудуть.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп оголосив 6 грудня, що США офіційно визнають Єрусалим столицею Ізраїлю і пообіцяв перевести посольство США з Тель-Авіва через декілька років.

Цей крок Трампа викликав критику з боку палестинців, їхніх арабських союзників, а також країн Заходу.

Статус Єрусалима є болючим питанням для всіх сторін близькосхідного врегулювання. Зокрема, палестинці вважають, що Східний Єрусалим має бути столицею їхньої майбутньої держави.

За планом ООН 1947 року про створення на території тодішньої Британської Підмандатної Палестини двох окремих держав, єврейської і арабської, Єрусалим мав стати окремою одиницею зі спеціальним міжнародним режимом під керуванням ООН.

Фактично вже 1948 року новостворений Ізраїль за результатами першої арабсько-ізраїльської війни взяв під контроль західну частину міста і 1949-го оголосив Єрусалим столицею, Східний Єрусалим тоді опинився під окупацією Йорданії. Ізраїль захопив і Східний Єрусалим разом із історичним Старим містом у перебігу Шестиденної війни 1967 року, а пізніше оголосив про анексію цієї території, заявивши, що весь Єрусалим є його неподільною столицею.

Світова спільнота на підставі плану 1947 року не визнає належності Єрусалима Ізраїлю, особливо ж анексії Ізраїлем Східного Єрусалима і проголошення всього міста столицею країни, практично всі посольства інших держав в Ізраїлі, зокрема і США, розташовані в Тель-Авіві.