Колишній керівник НАТО назвав «троянським конем» пропозицію Росії про миротворців для Донбасу, але закликав переформатувати її

Андерс Фоґ Расмуссен, архівне фото

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, який нині є радником президента України Петра Порошенка з питань безпеки, назвав пропозицію Росії щодо миротворчої місії ООН для українського Донбасу «троянським конем».

Але, сказав він на конференції у Брюсселі, організованій дослідницьким центром «Європейська рада із закордонних відносин», було б варто спробувати переформатувати російську пропозицію, бо вона стала першою за тривалий час можливістю наблизитися до вирішення конфлікту.

За словами колишнього керівника НАТО, в нинішній формі ця пропозиція президента Росії Володимира Путіна, що передбачає введення миротворців ООН тільки для охорони спостережної місії ОБСЄ і тільки в місцях розведення озброєнь сторін, де працюють спостерігачі, не має шансів на схвалення в Раді безпеки ООН, куди вона вже подана.

Але, сказав Расмуссен, було б великою помилкою просто засудити цю пропозицію, натомість варто «вхопитися за момент» і спробувати переформатувати її, щоб влаштувати «випробування» Путіну і його заявам, що Росія прагне завершення конфлікту на окупованій частині українського Донбасу.

За його словами, треба домагатися широкого мандату для миротворчої місії ООН на Донбасі, який би передбачав також захист цивільного населення, захист інфраструктури і стосувався б усієї території Донбасу, а не тільки лінії контакту. «Якби ми втілили пропозицію президента Путіна, ми б отримали, я б сказав, заморожений конфлікт на сході України, затверджений ООН, а це, звичайно, неприпустимо», – сказав Расмуссен, який очолював НАТО у 2009–2014 роках, а перед тим, у 2001–2009 роках, був прем’єр-міністром Данії.

Майже тиждень тому, 5 жовтня, нинішній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ в інтерв’ю Радіо Свобода теж заявив, що Північноатлантичний союз підтримує ідею розташування ймовірної миротворчої місії ООН на сході України на всій території конфлікту, включно з непідконтрольною нині Києву ділянкою українсько-російського кордону.

Така вимога про роботу можливої миротворчої місії ООН на всій окупованій території українського Донбасу, і в першу чергу на цій ділянці кордону з Росією, є обов’язковою умовою Києва до такої місії. Її також підтримують західні союзники України.

У Росії ж стверджують, що Київ своїми вимогами щодо розташування ймовірної миротворчої місії ООН і на непідконтрольній Україні ділянці кордону з Росією нібито намагається зламати послідовність виконання кроків Мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині українського Донбасу. Російські дипломатичні джерела, за повідомленнями преси в цій країні, давали знати, що Москва накладе вето на очікуваний український проект резолюції про миротворців для Донбасу, якщо він, як вимагає Київ, буде передбачати розміщення місії і на українсько-російському кордоні.

Президент Росії Володимир Путін на початку вересня змінив свій попередній спротив ідеї Києва ввести на окуповану частину Донбасу миротворчу місію ООН, але заявив, що вона має розташуватися тільки на лінії контакту сторін. Цю ідею відкинули Україна, а також Німеччина, Франція і США. Київ заявив, що Росія намагається спотворити висловлену ще 2015 року ідею України про запровадження місії ООН на Донбасі. Після цього Путін дещо пом’якшив думку, погодившись 12 вересня на розташування миротворців і в інших місцях біля лінії контакту, де можуть працювати спостерігачі ОБСЄ. Але Москва й далі вважає неприйнятною вимогу Києва, яку підтримують його міжнародні партнери, що така місія ООН має працювати по всій окупованій території, включно з лінією кордону.

Раніше і українські, і російські дипломати повідомляли, що російський проект резолюції про миротворців уже попередньо обговорили в Раді безпеки ООН, і він не знайшов підтримки, в першу чергу з боку України і США. Київ же тим часом іще не подає свого проекту резолюції, бо наразі узгоджує його зі своїми міжнародними партнерами.